2015. július 01.

A robotok köztünk vannak

A reklámtechnológia, és ezen belül a tízmilliárd dollárnyira rúgó hirdetési csalások egyre fontosabb témává válnak a szakmán belül - akár a kreativitás rovására is.

Szabó Ákos az IAB Hungary blogján megjelent posztjában a Cannes Lions-on elhangzott, súlyos megállapítást idézi: „Az itt és most témája nem a tartalom. Ma a reklámtechnológiáról van szó.”

És ha reklámtechnológia, akkor egyre megkerülhetetlenebb kérdés az automatizálás, a láthatóság, a hirdetésblokkolás és a hirdetési csalás. Olyannyira, hogy a legnagyobb hirdetők képviselői is elsősorban erről beszéltek a fesztiválon. „Már több a robot az interneten, mint a hús-vér felhasználó… Most akkor robotszemekért vagy emberi tekintetért fizetünk” – kongatta a vészharangot Keith Weed, az Unilever marketingvezetője.

A hirdetési csalás univerzumának középpontjában a robotoknak vagy egyszerűen csak botoknak nevezett eszközök által generált webes forgalom helyezkedik el. A bot traffic olyan – látszólag valós felhasználóktól eredő – forgalom, amit kiberbűnözők generálnak az illegálisan irányításuk alá vont internetes infrastruktúrából. Az egyes honlapok forgalmának 5-50 százaléka származhat ilyen forgalomból. Iparági becslések szerint a csalás nagyságrendje akár a tízmilliárd dollárt is elérheti.

A csalások technikai hátteréről, a vonatkozó kutatási adatokról és az ellene történő fellépés lehetőségeiről érdemes elolvasni a teljes posztot.

Petíciót indítottak a civilek

1 napja

Tiszta levegőt a Duna-partokon is: radikálisan csökkentsék a hajóforgalom okozta levegő- és zajszennyezést! címmel indít kampányt a Levegő Munkacsoport és az aHang.