2018. június 20.

″A saját utamat járom″

Állítja Sárvári György pszichológus-coach a Digital Hungary számára adott interjúban.

A Bardo Consulting vezetője szerint a coaching nem egy beszélgetés, hanem egyszerre fejlődés és fejlesztés, a komfortzónából való kibillentés célja pedig a coachee határainak megismerése. Ha pedig valaki azt gondolná, hogy az ösztön és a papír elég ahhoz, hogy jó szakemberré váljon, akkor súlyosan téved, hiszen a legmélyebb alázatról és fejlődési szándékról van szó: a beleszakadásig kell gyakorolni, hibázni, esetleg kiégni, visszavonulni és újra gyakorolni.

"Én magam távol állok a szakmai szervezetektől, de ha felkérnek, bárhol nagyon szívesen megosztom a tapasztalataim. Úgy tudom, hogy a Belső Harcos Útja, Coaching Kézikönyv című könyvem sok képzésben kötelező olvasmány. Tényleg hiszek abban, hogy ne egy hatalmi szervezet, hanem a piac szabályozzon. A kóklereket nem lehet és központosítással nem is kell kiszűrni. Olyan ez, mint a Tesco italválasztéka. Jól megfér egymás mellett a nevesincs rozé, az illatos Irsai Olivér és egy-két nagyszerű tétel Tokajból, Szekszárdról vagy máshonnan. A tudatos vásárló felismeri a minőséget és célzottan választ, talán nem is a Tescoban keres. Jó lenne persze, ha a polcokon csak szőlőből készült és minőségi termékek lennének és az ár csupán ezen belül lenne irányadó szempont, de ez csak tudatosítással, tanulással oldható meg, nem pedig központosítással" - mondja a szakember, aki hozzáteszi, hogy a saját útját járja, folyamatosan fejleszti a saját coach képzését, valamint, hogy nem a sztenderdeknek szeretne megfelelni, hanem a saját fejlődése alapján alakítani a saját képzését.

A coaching legfőbb etikai elveinek kapcsán elmondja: "A legfontosabb etikai elv a coachee valódi fejlődésének a segítése. Nem elégedhetek meg a középszerűvel, a félmegoldással, a puszta beszélgetéssel. Néha jobban kell akarnom az ő előre lépését, mint Ő maga, de nem lehetek erőszakos. Mindent el kell követnem, hogy fejlődjön, változzon. Mindezt persze együttműködve, tisztelve és szeretve egymást kell megtennünk."