2011. december 12.

A sajátmárkás termékekhez menekülünk

A gazdasági bizonytalanság óvatosabbá teszi az európai fogyasztókat. Átlagosan 30 százalékot lehet sajátmárkás termékekkel spórolni.

A gazdasági bizonytalanság óvatosabbá teszi az európai fogyasztókat. Átlagosan 30 százalékot lehet sajátmárkás termékekkel spórolni. Ez utóbbiak aránya minden vizsgált európai piacon nőtt, kivéve a briteknél, ahol eleve magas szinten részesedik az eladásokból, és a nagy márkák is komoly promóciókba kezdtek a folyamat megfordítására.

Az Egyesült Királyság kivételével mindenhol nőtt értékben a sajátmárkás termékek részesedése az eladásokból, igaz, ott elve a legmagasabb szinten áll ezek aránya az összes vizsgált európai ország közül - derül ki a SymphonyIRI Group kutatásából. A gazdasági bizonytalanság tehát még mindig óvatosabbá teszi a fogyasztókat, akik egyre jobban megnézik, milyen értéket kaphatnak a pénzükért. Úgy tűnik, e szempontból a kereskedelmi láncok sajátmárkás termékei jó üzletnek tűnnek. A kutatás szerint átlagosan 30 százalékot lehet azon spórolni, ha az európai vásárló sajátmárkás termékekkel tömi meg a kosarát az "A kategóriás brandek" helyett.

Az általános aránynövekedés nyomán 30 százalékra nőtt a sajátmárkás termékek értékbeni részesedése a teljes piacon. Az Egyesült Királyságban a legmagasabb ezek részesedése, s eléri a 49,2 százalékot. A növekedés ellenére vannak olyan piacok, ahol még mindig relatíve kicsi az arány, ilyen Olaszország a maga 16,1 százalékával. Érdemes ezt összevetni az Egyesül Államokkal, ahol 18,5% az arány.

A sajátmárkás termékek aránya a legnagyobb mértékben a spanyol piacon nőtt, ahol a jelentős kereskedelmi láncok egytől-egyig komoly fejlesztéseket hajtottak végre sajátmárkás kínálatukban, felismerve, hogy a fogyasztók a nagy márkák helyett inkább spórolása vágynak, elfogadható minőség mellett. Az Egyesült Királyságban a csökkenés mögött az eleve magas arány mellett az áll, hogy a "nagy márkák" jelentős promóciókba kezdtek, ellensúlyozandó a visszaszorulást.

"Az európai fogyasztók egyre jobban megnézik, milyen értéket kapnak a pénzükért. A növekvő munkanélküliség és a gazdasági válság miatt érthető, hogy egészében igyekeznek csökkenteni a heti bevásárlások értékét, és maximalizálni az árérték arányt" - mondja Rod Street, a kutatócég alelnöke.