2014. június 20.

A szappan fényes jövője

A Francia Riviérán vagyunk, és nagyon odafigyelünk mindenre, ami a 61. Cannes Lions fesztiválon történik. Íme, az ötödik nap összefoglalója.

A Francia Riviérán vagyunk, és nagyon odafigyelünk mindenre, ami a 61. Cannes Lions fesztiválon történik. Íme, az ötödik nap összefoglalója.

Megint éhesek maradtunk. És most nem arra gondolok, hogy a tengernyi programnak, valamint a büfékocsinál kígyózó sornak köszönhetően az ebéd általában kimaradt a napi programunkból. Arra célzok, hogy egy kivételével az összes magyar munka elvérzett a galloknál. Sajnos idén sem volt mondanivalónk a világ legjobbjainak. Csak tanulni jöttünk. A sebészi szikével méretre szabott bemutatók mellett nálunk sem idő, sem anyagi forrás nincs arra, hogy emészthető formában prezentáljuk az év során készült munkáinkat. Ez tanulság.

Miközben wifire vadászom, és azon gondolkodom, hogy az 5 percig mikrózott quiche belseje miért maradt hideg, kezdjük el az összefoglalást. Hátha okosabbak leszünk, mire a történet végére érünk, és talán a wifi is előkerül.

Kezdjük a világ első háromdimenziós olimpiai logójának történetével. Egy olyan hatalmas esemény vizuális arculatának megalkotása, mint amilyen a 2016-os riói olimpia, álommeló a legtöbb designer számára. Fred Gelli és 100 fős csapata volt olyan szerencsés, hogy zárt ajtók mögött tölthette az utóbbi időszakot, internet és mobiltelefon nélkül. Egyedül a takarítónőt engedték be, aki viszont, ha már ott volt, néha megvétózta az elkészült logókat.

Fényes jövőt mutatott Keith Weed, az Unilever marketing és kommunikációs igazgatója, miután elbüszkélkedett első munkájával. A piacot érintő drámai változások miatt a figyelemért már nem csak a tévécsatornákkal és Hollywooddal, hanem velünk is meg kell küzdeniük. Elmondása szerint már nem az embereknek reklámozunk, ahogy tettük azt 30 évvel ezelőtt. Ma az emberek segítségével reklámozunk, a jövőben pedig az emberekért fogunk. Éppen ezért rajtunk múlik, hogy mennyire tesszük majd élhetővé a bolygót a következő generációk számára.

Sok ügyfél még mindig nem hisz a mobilban, annak ellenére, hogy a tévénézők 81 százaléka főműsoridőben is a telefonját piszkálja, de még a vécére is azzal megy. Ignorálni a mobilt olyan, mintha az emberi viselkedést hagynánk figyelmen kívül. Nem muszáj mobilban gondolkodnunk, de gondolnunk kell az emberekre - hangzott el a konferencián.

A nagyszabású konferenciákon általában tanulság, hogy a nagy emberek nem mindig jó előadók. Az eladások nagy része pedig nélkülözi a showelemeket. A Dentsu emberei viszont a konferencia leglátványosabb bemutatójával készültek. Hátborzongató volt látni, hogyan teszik majd látványosabbá a vívást és hogyan hozzák vissza a legendákat a stadionjainkba a tudomány segítségével. Sajnos a videókat nem lelni még a neten, de a Honda számára készült reklámjuk bepillantást ad munkájukba. Óriási tapsvihar követte.

Záró gondolatként Scot Keith, a One Twenty Three West alapítója üzent a reklámügynökségeknek, hogy szabaduljanak meg a csocsóasztaloktól. Úgy véli, ha a csapatot nem teszi boldoggá, hogy szuper reklámokon dolgozhat, akkor a cégnél fundamentális bajok vannak.

Közben megjött a wifi is. Holnap ismét jelentkezünk.

Utóirat. Azt kérdezi, mit csinálnak a legszuperebb rendezők, amíg mi konferenciahívásokat intézünk a hétköznapokon? Elkészítik a nap legviccesebb reklámját és ezt; átértelmezik Dylan zenéjét, vagy rövidfilmet forgatnak egy fiú plátói szerelméről.