2011. szeptember 14.

A telefonálással töltött idő négyötöde mobilról indul

A mobiltelefon-előfizetések száma ugyanakkor csökkent, az online piac bővülése viszont folytatódott - derül ki a KSH második negyedéves jelentéséből.

A mobiltelefon-előfizetések száma ugyanakkor csökkent, az online piac bővülése viszont folytatódott - derül ki a KSH második negyedéves jelentéséből.

A hívások négyötöde mobilról indul

A mobiltelefon-előfizetések száma egy év alatt 161 ezerrel csökkent, így mennyiségük 2011 június végén 11,7 millió volt, ami az utóbbi 3 év legalacsonyabb értéke - áll a KSH második negyedéves gyorsjelentésében. A trend mögött az áll, hogy ugyan a havidíjas előfizetések száma ismét nőtt, de ez nem ellensúlyozta a feltöltő kártyás szegmens éves szintű 567 ezres visszaesését.

Ez nem is csoda, hiszen a szolgáltatók egyre inkább arra ösztönzik az ügyfeleket, hogy váltsanak havidíjas előfizetésre, onnantól pedig már nem szükséges a készülékcserék alkalmával új SIM kártyát venniük, mint korábban, feltöltő kártyás vevőként. Utóbbi folyamatnak pedig  jelentős szerepe volt régebben az állomány emelkedésében - áll a KSH elemzésében.

Nőtt viszont a mobilhálózatokon lebonyolított hívások száma: 2010 második negyedévéhez viszonyítva 2 százalékkal több hívást kezdeményeztek a vizsgált időszakban, és 3 százalékkal nőtt a mobiltelefonálással töltött összes idő. Egy előfizetésre átlagosan 389 percnyi beszélgetés jutott, egy hívás átlagos hossza pedig 2,2 perc volt. Az okostelefonok és a mobilinternet terjedését jelzi, hogy egy év alatt ötödével bővült a teljes adatforgalom, mialatt az SMS-ek és MMS-ek száma csak 1, illetve 3 százalékkal nőtt.

2011 június végén az előzetes adatok alapján 87 ezerrel kevesebb, azaz 2,9 millió vezetékes fővonal volt üzemben 2011 második negyedének végén, ennek több mint negyede (27%) VoIP-hangcsatorna (kábeltévés, illetve széles sávon megvalósuló helyhez kötött telefonszolgáltatás), 15 százaléka pedig ISDN.

A 100 lakosra jutó vezetékes fővonalak száma az időszak utolsó napján 29 darab volt. A vezetékes vonalakról indított hívások száma és időtartama 1, illetve 2 százalékkal nőtt 2010 második negyedévéhez képest. A beszélgetések összesített idejének ötöde volt VoIP-alapú. A hívások átlagosan 3,2 percig tartottak.

Ez azt jelenti, hogy az árak mérséklődése, a gyakran jelentős ingyenes idősávot és díjmentes hálózaton belüli beszélgetést is tartalmazó csomagok terjedése nyomán az előfizetők kevesebbszer, de hosszabb ideig beszélgettek vezetékes telefonról, mint mobilról. A mobil kétségtelen dominanciáját jelzi, hogy az összes telefonbeszélgetésre fordított idő majdnem négyötödét mobilról indított hívások tették ki.

 

Bővülő, koncentrálódó internetpiac

Eközben az internetpiac bővülése folytatódott: június végén az internetszolgáltatók száma 410 volt, azaz héttel több, mint egy évvel korábban. De a piac koncentrációja is nőtt: 12 cég birtokolja az előfizetések 90 százalékát. Az online előfizetések száma a negyedév végén már túllépte a 3,6 milliót, ami több mint ötödével meghaladja a 2010 azonos időpontjában mért szintet.

A dinamikus fejlődés a szolgáltatók közötti éles technológiai és árversenynek is köszönhető. A vezeték nélküli szegmens egy év alatt 46 százalékkal bővült. A változáshoz erőteljesen hozzájárult az egyre inkább megfizethető mobilinternet is, amely a másfélszeresére növekedett. Az összes internet-előfizetés 43 százaléka a mobilkategóriába tartozott, részaránya egy év alatt 8 százalékponttal emelkedett.

A vezetékes internet két legjelentősebb típusa közül éves szinten a kábelhálózatos előfizetések 12 százalékkal gyarapodtak, míg az xDSL-előfizetések csoportja kisebb mértékben csökkent. A széles sávú (kábeltévés és xDSL-) internetre történő előfizetések száma egy év alatt 5 százalékkal nőtt. Egyelőre nem képvisel nagy részarányt, de ez idő alatt 26 százalékkal bővült az egyéb (pl. optikai) internetet is magába foglaló kategória előfizetéseinek száma.

Az összes előfizetésen belül a kábeltévés és az xDSL-szegmens részaránya 2, illetve 5 százalékponttal csökkent 2010 hasonló időszakához képest, eközben a vezeték nélkülié 7 százalékponttal lett magasabb. Eltűnőben van viszont a betárcsázós (kapcsoltvonali és ISDN együtt) csoport.

Az előfizetéses internetszolgáltatásból származó nettó árbevétel 2011 II. negyedévében meghaladta a 34,5 milliárd forintot, ami folyó áron 3 százalékkal volt több az egy évvel korábbihoz képest. Az árbevétel változása viszont nem tükrözi az előfizetések számának ennél dinamikusabb bővülését, köszönhetően az akcióknak és a díjak mérséklődésének - írja a KSH jelentése.

 

 

A KSH 2011. második negyedéves gyorjelentése elérhető ezen a linken.