Matt Hill, a brit kereskedelmi televíziók marketingtestülete, a Thinkbox kutatási és tervezési igazgatója szerint a két médium között pozitív és kölcsönösen kiegészítő kapcsolat áll fenn, ezért nem érdemes kizárólagosságban gondolkodni.

Matt Hill szerint a tévénézők előszeretettel osztják meg képernyős élményeiket a közösségi médiában, viszont a reklámhoz való hozzáállásuk nagyon eltérő a két felületen. A televízióban megszokták a nem blokkolható, megszakítás-jellegű reklámokat és el is fogadják azokat, ha jó minőségűek, így a tévékampányok a figyelemfelkeltésben elengedhetetlenek. Ráadásul a tévében látott reklámoknak hisznek leginkább a fogyasztók: háromszor annyian (42%) állították, hogy leginkább a tévében látott reklámokban bíznak, mint a második legmegbízhatóbb médium esetében.

Ezzel szemben a közösségi médiában könnyebben elkerülhetőek a reklámok, ezért a csatorna márkaépítési potenciálja korlátozott. De Hill érvelése szerint ha egy tévéreklám kifejezetten izgalmas egy jól meghatározott célcsoport számára, akkor a közösségi médiában is lehet magvető kampányt futtatni.

Erre példaként a Samsung Galaxy S6 okostelefon bevezető kampányát idézte, amely időben egybeesett a 2015-ös rögbi világkupával. Az angol csapat szponzoraként a hirdető a „Samsung Rögbiiskola” kampánnyal aknázta ki a kapcsolatot: a Jack Whitehall komikus főszereplésével készült kisfilmeket a televíziós sugárzás előtt 48 órával megosztották a közösségi médiában, ezzel maximalizálva a megosztásokat a rajongók körében. Így 26,3 millió online és 312 millió televíziós megtekintést értek el (utóbbiból 85 milliót a meccsek közvetítései alatt), összességében pedig a márka egyik legeredményesebb kampányát valósították meg.

Forrás: Warc/Admap: TV and social media are best friends

Bemutatták a Marketing Diamond Díj idei versenyzőit

1 napja

Maszkkal letakart plakátok, színésznővel forgatott karanténvideó és kampány a Google fűnyíró kecskéivel. Többek között ilyen projektekkel neveztek a magyar cégek a Marketing Diamond Awardsra.