2011. október 03.

A tévéből szereznek termékinformációkat a nők

A Nielsen nemzetközi kutatása szerint a szájreklám a második legfontosabb forrás számukra.

A Nielsen nemzetközi kutatása szerint a szájreklám a második legfontosabb forrás számukra.

Tudatosabbak, stresszesebbek

Öt világrész 21 országának adatai alapján a úgy tűnik, a nők egyre öntudatosabb, ám munkával egyre leterheltebbek, s egyre stresszesebb fogyasztók - derül ki a Nielsen kutatásából. A helyzet rosszabb a fejlődő országokban, ahol külön stresszfaktort jelentenek az alacsony jövedelmek is. Ez nemcsak a napi szükségletek szempontjából aggasztó, de azt is jelenti, hogy nem maradnak források a pihenésre, önkényeztetésre sem.

Ha több pénzük lehetne, a fejlett országok válaszadóinak több mint fele nyaralásra (58%), élelmiszerre (57%) fordítaná a pluszt vagy félretenné, illetve hitelét törlesztené belőle (55-55%). A fejlődő országokban viszont a legtöbben hétköznapi szükségleteikre költenének többet az elkövetkező öt évben, így ruházati cikkre (70%), élelmiszerre (68%). Magas az arány gyerekek taníttatásánál (55%), illetve az egészséget/szépséget szolgáló termékek vásárlásánál (53%) is. A nyaralás a rangsor hetedik helyén áll: a válaszadók 40 százaléka említette.

"A nők világszerte egyre magasabb iskolai végzettséget szereznek, mind többen létesítenek munkaviszonyt, és növekvő mértékben járulnak hozzá a háztartások bevételéhez. Nagyobb lett a nők vásárlóereje, és ezáltal jobban befolyásolják családjuk fontos döntéseit. Jelentős vásárlóerejük miatt az értékesítésben és reklámozásban érdekelt cégek számára fontossá vált, hogy megismerjék a nők szokásait és mentalitását" - mondja Susan Whiting, a Nielsen elnökhelyettese.

 

Szebb jövőben bíznak

Lányaikról a fejlett országokban a nők 40 százaléka gondolja úgy, hogy hozzájuk képest majd stabilabb anyagi körülmények élhetnek. Magasabb iskolai végzettséget 54 százalék jelez előre. 74 százalék pedig úgy véli, hogy lányaik jobban hozzáférnek a modern technológiákhoz. A fejlődő országokban a megkérdezettek 81 százaléka szerint élnek majd lányaik stabilabb anyagi körülmények között. Magasabb iskolai végzettségük pedig 83 százalék szerint lesz.

"A gyermekek jövőjével kapcsolatos elképzelések feltűnően különböznek, ami azt jelzi, hogy a nők fejlett országokban elérték az életminőség, a siker bizonyos szintjét. Amíg fejlődő országokban a megkérdezettek azt látják, hogy lányaik számára óriási mértékben megnőttek a lehetőségek, addig a fejlett országokban inkább reményeket fogalmaznak meg" - teszi hozzá Susan Whiting.

 

Tévé, szájreklám

Mint kiderült, a televízió az új termékeket illető fő információforrás szinte az egész világon. A fejlődő országokban mindenhol igaz ez az állítás, míg a fejlettek körében tizenegyből hétben. Utóbbi csoportban Németország és Spanyolország kivételt jelentenek, e piacokjon a szájreklám áll a rangsor élén. Szintén nem a tévé vezet Svédországban, ahol a direct mail az első és Dél-Koreában, ahol az internet vezet.

A tévé után 21 ország átlagában a szájreklám a második-harmadik legelterjedtebb információforrás új termékek esetében. Viszont a vásárlás lehetséges helyszíneiről a fejlett országok válaszadói közül szájreklám révén tájékozódnak a legtöbben, míg a fejlődőknél a nők legnagyobb része a televízióra hagyatkozik.

Szintén médiahasználati érdekesség, hogy a férfiakhoz képest a nők havonta 28 százalékkal gyakrabban telefonálnak és 14 százalékkal több SMS-t írnak. De többször használják a mobiltelefon közösségi funkcióit s látogatnak az interneten közösségi oldalakra is.

"A női fogyasztók következő nemzedéke másként fog vásárolni, és másként használja a médiát, mint a férfiak, illetve anyáik vagy nagyanyáik. Ezért olyan vállalatok, amelyek nőknek akarnak eladni vagy felkelteni valami iránt a figyelmüket, kénytelenek pontos ismeretekre hagyatkozni, nem pedig feltételezésekre, ha el szeretnék érni az egyre befolyásosabb női fogyasztókat" - foglalja össze a Nielsen szakembere.