2019. január 02.

A tudomány szolgálatába állítja egyik kazánját az Ariston

Mostantól télen is dolgozhatnak a klímakutatók Grönlandon.

Az Ariston Thermo Group tavaly decemberben tette közzé nemzetközi felhívását, amelyben jelentkezőket toborzott egy grönlandi kihíváshoz. A vállalat célkitűzése az volt, hogy a világ egyik legbarátságtalanabb helyére vigyen komfortot ezzel segítve az ott élők, valamint a klímakutatók munkáját.

Az expedícióra három szakembert talált, akik feladata a tudósok munkájának támogatása volt. Grönland a klímakutatók központja, hiszen itt tudják leginkább tanulmányozni az éghajlatváltozást. Ezt eddig kizárólag nappal tudták megtenni, amíg a hőmérséklet nem süllyedt mínusz negyven fok alá. Ez alatt a ugyanis a kutatóknak vissza kellett vonulniuk a bázisukra és megvárni a felmelegedést télen pedig egyáltalán nem dolgozhattak a folyamatos hideg miatt.

Az idei év azonban több szempontból is rendhagyó a tudósok számára, amit az Ariston egyik kondenzációs kazánjának köszönhetnek. Az „Alteas ONE" nevet viselő készüléket az expedícióban résztvevő orosz, kínai és olasz szerelők üzemelték be a jeges terület kellős közepén - írják.

Morten Rash, a koppenhágai egyetem tudósa immár 30 éve jár a grönlandi Disko Szigetre, ahol több projektet is vezetett. Szerinte a legnagyobb kihívás azoknak a napoknak az átvészelése volt eddig, amikor a hideg miatt nem tudták használni a berendezéseiket és vissza kellett vonulniuk a szállásukra. A kutatók 50% mostanra nő, akiket szintén kihívás elé állít a mostoha időjárás. Mint mondta: „az Ariston Komfort Zóna megteremtése számunkra azt jelenti, hogy végre lesz egy menedék az 1000 lakosú szigeten, ahol télen is tudunk dolgozni és a mérőállomásunkhoz közeli bázisra tudunk visszavonulni. Ezt azért tudjuk megtenni mert itt meleg van."

A dán professzor szerint még nem késő odafigyelni és megakadályozni a katasztrófát. Ennek egyik lehetséges módja a fosszilis tüzelőanyagok használatának a csökkentése lehet. Tudományosan bizonyított, hogy a légkör széndioxid-kibocsátásának növekedése éghajlatváltozást okoz. A megújuló energia felhasználása megakadályozná ezt. Még az atomenergia is bizonyos mértékig megoldás lehet szerinte.

Petíciót indítottak a civilek

2 napja

Tiszta levegőt a Duna-partokon is: radikálisan csökkentsék a hajóforgalom okozta levegő- és zajszennyezést! címmel indít kampányt a Levegő Munkacsoport és az aHang.