A videók láthatósága szempontjából nem mellékes a méret, az elhelyezkedés vagy a megtekintésre használt eszköz típusa sem, sőt, a hangról sem szabad elfeledkezni.

Egy, a Google által megrendelt kutatás szerint a videóhirdetések láthatósága –a YouTube-ot nem beleszámítva – 54 százalékos. A láthatóságnál a Media Rating Council és az IAB közös meghatározását vették alapul: a képpontok legalább fele legalább két összefüggő másodpercig a képernyőn van. Ugyanezen vizsgálatban a YouTube-on megjelenő videós (főként pre-roll) hirdetések 91 százalékos eredményt értek el, ami a videómegosztó működését és használatának célját tekintve nem nevezhető meglepő eredménynek. A mobileszközök az asztali számítógépeknél jóval magasabb láthatósági értékeket mutattak. Egy tavalyi kutatás szerint a display hirdetések láthatósága (a képpontok legalább fele minimum egy másodpercig) 44 százalékos.

A nem látható hirdetések háromnegyede nem aktív ablakban futott, a többiről pedig elgörgettek, vagy két másodpercnél hamarabb bezárták a felhasználók. Nem lehet elfeledkezni a videók hangjáról sem: a kutatás szerint a YouTube-felhasználók 33 százalékkal gyakrabban tudták felidézni a reklámot, amelyet csak hallottak, összehasonlítva a reklámmal semmilyen formában nem szembesülőkkel.

(A kutatás teljes riportja – benne a láthatóság regionális különbségeivel, valamint a lejátszó méretére és elhelyezésére vonatkozó eredményekkel - a cikk alatt letölthető.)

Forrás: WARC.com: Half of video ads not viewed

A GVH a dr. Gődénnyel hirdető céget vizsgálja

13 órája

A vizsgálatot azért indult a Nutriversum Kft. étrend-kiegészítőket forgalmazó vállalkozással szemben, mert az feltételezhetően jogsértő módon, orvos vagy egészségügyi szakember ajánlására vonatkozó állításokat tett videóiban.