A nagysikerű Digitália konferenciánk youth marketing szekciójának névadója a POME, a piacon 20 éve jelen lévő, szakértőkből álló, fiatalokra és fiatal szülőkre specializálódott média- és kreatívügynökség volt. Az előadásokat Bendl Mátyás, az ügynökség ügyvezetője nyitotta meg. A vele és Kalocsai Bálint youth creative directorral készült interjúnkat teljes terjedelemben a Médiapiac 9-10-es lapszámában olvashatják, ízelítőjét pedig alább.

Gyakran említik ma az influencerek hangsúlyos szerepét. Mennyiben több a youth marketing, mint az influencer marketing?

BM: Rengeteg dologban. Egy Szirmai Gergő-videó önmagában nem oldja meg egy kampányüzenet minőségi eljuttatását a fiatal korcsoporthoz. Ehhez minőségi insightokra, ezekre épített átgondolt kreatívkoncepcióra és az üzleti célok valódi megértésére egyaránt szükség van. Ezek után lehetséges, hogy Szirmai Gergőre is. Vagy valami teljesen másra, az iskolai samplingtől kezdve a rendezvényszponzoráción keresztül a VR-ig számtalan megoldás lehet.

KB: A youth marketing a fiataloknak szóló marketing, míg az influencer marketing csak egy eszköze annak, hogy elérjük őket, és közvetítsük feléjük a mondanivalónkat. Könnyen összemossák a kettőt, hiszen való igaz, hogy a youth marketing egyik legerősebb és leghatékonyabb eszköze sok esetben az influencerekkel való kommunikáció. Nem szabad azonban beleesni abba a hibába, hogy a Z generációnak szóló összes kampányba beleerőltetjük az influencereket, mert egyszerűen nem illenek mindenhova, az eredmény pedig gagyi lesz, és ez az, amivel ennek a generációnak a szemében nagyon könnyen eláshatja magát egy brand.

Milyen trendek láthatók szerintetek a youth marketingben?

BM: Ami a youth szegmensben történik jelenleg, az a teljes marketingszakmát érinteni fogja. Minket csap nyakon az új hullám elsőnek, de senki nem ússza meg szárazon. Az őszinte, bátor és jól targetált kommunikáció viszont mindig meghálálja majd magát. Az influencer marketing jövőjét nem merem megjósolni, de hogy jelenleg inspiráló trend, mely felborítja a megszokott szabályrendszert, az kétségtelen.

KB: Mivel a marketing percenként változó szegmenséről van szó, előfordulhat, hogy egy faék egyszerűségű Instagram-update egyik napról a másikra elindít egy trendet. Ezért lehetetlen jósolni. A saját hosszú távú megérzésem viszont az, hogy az influencer marketing a mostani, „minden képről ömlik a termékmegjelenítés” arca meg fog változni, mert könnyen a hiteltelenségbe csúszhat. A nagy amerikai youtubereknél most pontosan ezek a folyamatok játszódnak le.