2013. augusztus 07.

Adatdilemmák

A Médiapiac és a Thinkdigital Gondolkozz digitálisan! sorozatában ezúttal ICT-márkatulajdonosokkal beszélgettünk. Ötödik rész: adatdilemmák.

Gondolkozz digitálisan! címmel indított tavasszal kerekasztal-sorozatot a Médiapiac és a Thinkdigital. Második alkalommal az ICT-szektor szereplői osztották meg a piaccal tapasztalataikat és elvárásaikat. A beszélgetés ötödik része következik az adatdilemmákról.

A kerekasztal-beszélgetés teljes egészében elsőként a Médiapiac szaklap május-júniusi számában jelent meg. Ezt a cikket közöljük online több részletben. Ötödik rész. (A negyedik, tartalomgyáros márkákkal foglalkozó rész elolvasható itt.)

Gondolkozz digitálisan! A második kerekasztal-beszélgetés

A marketing valósághoz való közelítését segítheti az a rengeteg adat is, amely a nagy ügyfélbázissal dolgozó cégeknél keletkezik. A big data okos használata egyszer majd óriási versenyelőnyt jelenthet, egyelőre azonban az adatvédelmi kérdések béklyót jelentenek. Szabó Béla szerint az aktuális ügyfélszerződések még nem teszik lehetővé a területben rejlő lehetőségek kiaknázását, így azt kell kitalálni, hogy a jövőben hogyan teremthető olyan win-win helyzet, amelyben a felhasználónak megéri az adatait megadni, kiadni. Egy telekomcég adhat adatot, lebeszélhető perceket vagy épp tartalmat is, de a lényeg nem is ez, hanem hogy képes-e megértetni a fogyasztóval, miért érdemes felé nyitottnak lennie. A szakember úgy véli, a reklám elvonja a figyelmet, megszakítja a fogyasztót abban, amivel foglalkozik, ám ha személyre szabott tud lenni, és nem pusztán egy csatornán érkezik, hanem körülöleli őt, akkor hasznos információvá minősülhet át. A testre szabott, sok irányból jövő információ révén az ügyfél előbb-utóbb úgy érezheti, hogy "róla szól a világ", ami talán a legjobb érv lehet az adatok kiadása mellett.

Miközben Grósz Judit szerint a big data okos használata abban segít, hogy a szolgáltató mindig éppen ott legyen, ahol és amikor a fogyasztónak szüksége van rá, Kallós András komoly kérdőjeleket lát az óriási adathalmokkal kapcsolatban, s ezek korántsem csak a személyiségi jogokból erednek. A Telenor marketingkommunikációs igazgatója úgy véli, már most is rengeteg információval rendelkeznek az ügyfelekről, a kérdés inkább az, hogy ha még többre tesznek szert a big data révén, mit kezdenek vele. Megfelelő lesz-e az ajánlat, releváns módon képesek-e reagálni arra, amit megtudnak, kellően gyors, agilis és eredeti tud-e lenni az így előálló, személyre szabott termék? – sorolta a kérdéseket.

Csókási Zsolt azt prognosztizálta, hogy változni fog a fogyasztók adatok kiadásához való viszonya. A Facebook-generációk számára ugyanis már természetes, hogy megosztanak magukról információkat, és hogy a megosztás módját, körét kontrollálni tudják. A szakember úgy vélte, idővel egyenesen elvárássá fog válni, hogy a szolgáltató tudja a minél testre szabottabb termékekhez, szolgáltatásokhoz szükséges ügyféladatokat, s inkább az lesz majd bosszantó, ha "butaságokat kérdez" az ügyféltől. Büttl Krisztián hozzátette: már most is vannak olyan kampányok a Samsungnál, amelyek azt bizonyítják, hogy ha kézzelfogható, valódi előnyöket kínál egy márka, a fogyasztók rossz szájíz nélkül adnak át magukról információt.

A záró részben a következő év új irányairól esik szó. Magáról, a Thinkdigital szakmai támogatásával készült kerekasztal-sorozatról itt olvashat bővebben.

Kuvaszt népszerűsítő kiadvány jelent meg

2021. január 12.

Nemzeti kincsünk a kuvasz címmel jelent meg könyv a hungarikum bizottság támogatásával; ebből az alkalomból beszélt a magyar kutyafajták népszerűsítésének támogatásáról V. Németh Zsolt.