2012. május 09.

Adatéhség a táblagépeknél

Az amerikai ügynökségek már nem elégszenek meg azzal, hogy szexi az új kütyü. Pontos közönségadatokat akarnak.

Az amerikai ügynökségek már nem elégszenek meg azzal, hogy szexi az új kütyü. Pontos közönségadatokat akarnak.

Egyre nő az érdeklődés a táblagépek és az erre az eszközre készült digitális kiadványok iránt, ez azonban mostanra magával hozta a nagyobb követelményeket is. Mint a MediaPost cikkéből kiderül, az amerikai hirdetők és ügynökségek mostanra nem elégszenek meg azzal, hogy presztízs alapon, bármilyen kézzelfogható elérési vagy hatékonysági adat nélkül hirdessenek az új felületeken.

Ezért aztán az amerikai ügynökségeket tömörítő AAAA nyílt levelet intézett a magazinkiadókat képviselő MPA-hez. Ebben kifejezték elismerésüket amiért a szervezet nemrégiben irányelveket dolgozott ki a táblagépes közönségadatok közlését illetően, ugyanakkor több megoldandó kérdésre is felhívták a figyelmet.

Így az AAAA szeretné elérni, hogy külön közönségadatok legyenek az előfizetőkről és az ad hoc vásárlókról, illetve azt is meg lehessen nézni, hányan vannak, akik kifjezetten táblagépes tartalomra fizetnek elő és azok, akik ezt a verziót a print előfizetés szimpla hozadékaként használják.

Az ügynökségek azt is szeretnék elérni, hogy legyen harmadik féltől érkező, hiteles, mért adatsor a táblagépes kiadványok közönségéről. Növelné a hitelességet az is, ha az egyes médiamárkák különböző csatornákon elért közönségei közötti duplikációt ki lehetne szűrni.

Emellett a levél szerint az ügyféloldal több adatot szeretne a felhasználókról, nem csupán demográfiai alapinformációkat, hanem az elköteleződési mintázataikról is szeretnének többet megtudni, hiszen ez nagyban segítené a kreatívtervezést.

Miközben ez az amerikai piacon már éles kérdés, itthon nyilvánvalóan később jut el a táblagépes közeg és az abban való hirdetés ilyen cizellált szintre. Az NRC legfrisebb kütyü adatai szerint a hazai felnőtt internetezők mindössze 2 százalékának van csak egyelőre táblagépe.

Bemutatták a Marketing Diamond Díj idei versenyzőit

1 napja

Maszkkal letakart plakátok, színésznővel forgatott karanténvideó és kampány a Google fűnyíró kecskéivel. Többek között ilyen projektekkel neveztek a magyar cégek a Marketing Diamond Awardsra.