2017. február 02.

Adatvédelem a DIMSZ reggeli rendezvényén

A DIMSZ 2017. év első üzleti villásreggelijének témája - a hazai sajtkészítés mellett - az őszi Adat- és Fogyasztóvédelmi Szemle eredményei volt.

Dr. Tarján Zoltán, a DIMSZ jogi partnere, a Knight Bird & Bird Iroda szenior tanácsadója bemutatta az Adat- és Fogyasztóvédelmi Szemle módszertanát és céljait, valamit a legutóbbi, a fitnesz szektorban elvégzett vizsgálat eredményeit és tanulságait.

Az Adat- és Fogyasztóvédelmi Szemle során a partnerek azt vizsgálták, hogy adott cég honlapján található funkciók – mint a regisztráció, a hírlevél-feliratkozás, a cookie-kezelés, az adatvédelmi tájékoztató és szabályzat - mennyire felelnek meg a jogszabályoknak. A szemle célpontjai azok a webes felületek, melyekkel az online környezetben böngészők, vásárlók gyakran találkoznak.

Az előadás külön kitért az új uniós szabályozásra, amely a jelenleginél szigorúbb elvárásokat fogalmaz meg, és nem megfelelés esetén magasabb bírságokat helyez kilátásba. „A GDPR 2018. májusi hatályba lépésig már csak bő egy év áll rendelkezésre, és rengeteg még a teendő, illetve jó néhány tisztázandó kérdés is felmerül” – emlékeztette a jelenlévőket Tarján Zoltán.

A DIMSZ elkötelezett amellett, hogy a hátralévő időben rendszeres tájékoztatással segítse a tagság és az érdeklődők felkészülését. Tagjaik bevonásával tavaly összeállítottak egy kérdezz-felelek típusú kiadványt, amelyet kérésre szívesen megosztanak az érdeklődőkkel.

A rendezvényt a Sajtkészítők Egyesülete részéről érkező előadó, a Bükki Sajt mestere, Sándor Tamás részvétele is gazdagította: ő a kisipari termelés nehézségeiről és szépségeiről beszélt, és természetesen kóstolóval egybekötve bemutatta saját sajtháza termékeit. A résztvevők megtudhatták azt is, hogy az egyesület idei tervei között szerepel az úgynevezett Magyar Sajtút Hálózat projekt kibővítése és kommunikációja.

Az üzleti titok hatékonyabb védelme?

18 órája

Nem kapott nagy visszhangot az üzleti titok magyarországi újraszabályozása, pedig az üzleti titok védelméről szóló 2018. évi LIV. törvény gyökeresen megváltoztatta az üzleti titokkal kapcsolatos korábbi szabályrendszert.