Év végi rendhagyó ajándékunkban ma Varga Zsombornak, a Toyota Central Europe pr-menedzserének kedvenc karácsonyi reklámját ismerhetjük meg.

A szakember elmondása szerint, alapvetően nagyon szereti a megkapó hangulatú, valódi üzenetet hordozó karácsonyi kisfilmeket, nem is feltétlenül nevezi őket a klasszikus értelemben vett reklámfilmnek, bár mint mondja, kétségtelen, hogy egy megérintő, szép rövidfilm az azt jegyző márkához társított pozitív érzéseinket is erősítheti, megalapozhatja.

Az olyan, már valóságos várakozás övezte klasszikusok mellett, mint a John Lewis minden évben újabb darabbal bővülő karácsonyi sorozata, számos vállalat jelentkezett emlékezetes filmekkel az elmúlt években. Számomra ezek közül az egyik legfelejthetetlenebb talán a Sainsbury az első világháború kitörésének 100 éves évfordulóján, 2014-ben készített, a katonák által az első sáncokban töltött karácsony eseményeit megidéző filmje… Talán épp azért mert valós eseményeken alapul, gyönyörű képeket vonultat fel és egy egészen megfoghatatlan hangulatot áraszt, miközben mély gondolatokat ébreszt, és bemutatja, hogy a szeretet eszméje és a származástól függetlenül mindannyiunkban közös alapértékek hogyan segítettek embernek maradni az embertelenség közepén is.

 

Varga Zsombor szereti azokat a filmeket, amelyek valódi jótékonysági megmozdulásokat mutatnak be szépen, ízlésesen és meghatóan, vagy épp erre ösztönöznek, de aranyosnak tartja a WestJet egy járat minden utasát meglepő egészen különleges akciójáról szóló kisfilmjét is.

Alapvetően azt gondolom, azoknak a karácsonyi reklámfilmeknek amelyek elgondolkodtatnak, segítenek megidézni a karácsony, az ünnepek szellemiségét és nem direkt terméküzeneteket tartalmaznak vagy vásárlásra ösztönöznek, akár még valódi küldetésük is lehet. Ha csak egyvalaki van akiben egy ilyen film hatására termékenyül meg a gondolat és emeli fel a telefont, hogy felhívjon egy rég nem látott szerettét, ismerősét, vagy épp mutassa ki a szeretetét, netalán legyen nyitottabb a körülötte lévők, és általában úgy az emberek felé…már megérte. Ennek ellenére, ha a kedvenc karácsonyi kisfilmemet kellene megemlítenem, akkor az nem egy igazi reklámfilm volna, hanem egy olyan kisfilm, amelyet néhány évvel ezelőtt épp forgatott az angol filmes Phil Beastall, ám csak idén novemberben kapták fel, miután megosztotta a Facebookon is. A mindössze 50 fontból forgatott, Love is a gift című kisfilm, amelyet Beastall elmondása szerint is a John Lewis karácsonyi filmjei inspiráltak éles kontrasztban van a sokmilliós büdzséből készített nagy reklámfilmekkel, egy egyszerű, ám mélységesen megható történet egy a karácsonyra készülő, minden nap visszaszámláló férfiról, akiról kiderül…na de hogy mi is derül ki, azt inkább nem spoilerezném el, ha eddig kitartott az olvasó, akkor nézze meg a rövidfilmet… Nem fogja megbánni.

 

Varga Zsombor

 

LinkdedIn: https://www.linkedin.com/in/zsombor-varga-69809516

 

Előadások:

- Konferenciákon, szakmai rendezvényeken

- Iskolákban (középiskolái, főiskolai, egyetemi vendégelőadások)

- Motivációs előadások

 

Publikációk:

- szakmai interjúk az autóipar piaci tendenciáiról, marketing és PR kommunikációs stratégiákról, a közösségi média és a hagyományos médiaeszközök kombinálásáról

- a Gentlemen’s Choice prémium lifestyle magazin utazási rovatának szerkesztése

 

Hobbi, szenvedély:

- A világ kultúráinak, tájainak, ízeinek, színeinek, illatainak, épített és természeti csodáinak felfedezése, megélése.

- Történelem, olvasás, és a régóta dédelgetett történelmi regényem írása.

- Küzdősportok (karate, kickbox)

- Főzés

- Lakberendezés, enteriőr tervezés

 

 

Nézze meg Varga Zsombor teljes profilját a Ki Kicsoda? oldalunkon.