2017. február 21.

Aggódnak a márkák a reklámkörnyezet miatt

Több globális márka, köztük a Jaguar Land Rover átgondolja digitális költési stratégiáját, miután hirdetéseik szélsőséges tartalmak környezetében jelentek meg.

Roppant kellemetlen tud lenni, amikor egy márka hirdetése nem a megfelelő környezetben jelenik meg; ilyen képernyőfotók a szakmai közösség köreiben is terjednek. Azonban még kínosabb a helyzet, ha szélsőséges tartalmak mellett látható a reklám, különösen, ha az még pénzt is termel ezen tartalmak alkotóinak.

A The Times beszámolója szerint így járt többek között a Jaguar Land Rover, a Mercedes-Benz, a Sandals Resorts és a Marie Curie alapítvány: esetükben az automatizált hirdetéskiszolgálók az Iszlám Államot népszerűsítő YouTube-videók elé vágták be százezernyi alkalommal a reklámjukat, ezzel becslések szerint font-tízezreket termelve a szélsőségeseknek és rombolva a márkák hírnevét.

A hirdetők közül sokan a programmatic megoldásokat okolják. „Ez a videómegosztó oldalakon alkalmazott algoritmus-alapú technológiák egyik nem szándékolt következménye” – mondta a Jaguar Land Rover szóvivője, aki aggodalmának adott hangot annak kapcsán, hogy a márkáik nem megfelelő online közegben jelennek meg.

Iparági szakértők szerint megoldást jelenthetne, ha a hirdetők nem költségcsökkentési lehetőségként tekintenének a programmaticra, hanem tanúsított ügynökségekkel és technológiai szolgáltatókkal dolgoznának együtt. A kockázatok csökkentése a szakma közös érdeke, ebben az iparági szövetségek, mint az IAB és a JICWEBS is részt vesznek.

(Forrás: Warc)