2017. november 15.

Akadálymentesít a Heineken

Innovatív applikáció segíti a kerekesszékesek és a babakocsit toló szülők közlekedését, melynek adatbázisát bárki bővítheti önkéntes munkával.

A Route4u a világ első olyan útvonaltervezője, amely járda- és gyalogátkelő adatokat, valamint tömegközlekedési információkat felhasználva személyre szabott, háztól-házig navigációt biztosít a kerekesszékkel, babakocsival, vagy bármely más guruló eszközzel közlekedők részére. Az egyedülálló alkalmazásban üzletek, kávézók, éttermek és középületek akadálymentességi információit is megjelenítik megközelíthetőségi szempontból, illetve hogy rendelkeznek-e akadálymentes mellékhelyiséggel.

A Heineken nyár óta támogatja a magyar fejlesztésű Route4u applikációt. A vállalat munkatársai önkéntesként kutatták az akadálymentes útvonalakat, helyeket: három hónapon keresztül a Heineken Hungária 120 területi képviselője minősítette az egész országban az üzleteket és vendéglátóegységeket az alkalmazáson keresztül, így ezzel közel 10 000 helyszín került fel a Route4u térképére.

A Route4u applikáció segítségével többet tudhatunk meg arról, hogy áll Magyarország és Budapest az akadálymentesség terén. A fővárosban a XI. kerület minősült a legjobbnak, itt több, mint 300 akadálymentes bejárattal rendelkező helyről és közel 90 akadálymentes boltról ad információt az alkalmazás, de akadálymentesített benzinkutakból is itt van a legtöbb. Az V. kerület büszkélkedhet ugyanakkor a legtöbb akadálymentes étteremmel, szállodával, kávézóval és sörözővel is.

Ami az akadálymentesített mosdókat illeti, ott is a belváros és Buda legnagyobb kerülete tarol az alkalmazásban, de a benzinkutakon található akadálymentes WC-k tekintetében a VIII. kerület is felkerült a listára. A X. és a XXII. kerületben található a legtöbb olyan söröző, amelynek mosdóit kerekesszékesek is meg tudják önállóan közelíteni.

A megyék közül Pest megye áll a legjobban. Itt összesen közel 4000 akadálymentes hely van, melyet a sorban Hajdú-Bihar és Győr-Moson-Sopron követ. Akadálymentesített boltokat tekintve Fejér megye a dobogós, éttermeket nézve Veszprém, a kávézók pedig Vas megyében a leginkább akadálymentesek az applikáció szerint. A szállodák terén Hajdú-Bihar az ezüstérmes, a benzinkutak esetében pedig Fejér. Ha a sörözőket nézzük, Pest megye után a második helyre Borsod-Abaúj-Zemplén megye került.

A WC-k akadálymentességét tekintve Pest megyét Baranya követi. A sorrend ugyanez, ha üzletekben található mosdók szerint vizsgáljuk a megyék akadálymentességi helyzetét. Az éttermi mosdóknál Pest megye és Szabolcs-Szatmár-Bereg vezet, utóbbi első helyre került az akadálymentesített kávéházi és sörözői mosdók vonatkozásában. A legtöbb akadálymentes szállodai WC Hajdú-Bihar megyében található, a benzinkúti mosdók esetében pedig Fejér megye Pest megyét is megelőzi.

A Route4u alkalmazás nem csak itthon örvend egyre nagyobb népszerűségnek, Magyarországon kívül a legtöbben Angliában, Írországban és az Egyesült Államokban használják. Világszerte mintegy 800.000 akadálymentes hely és több ezer kilométer akadálymentesség szerint színezett járda elérhető az applikációban.

A Route4u alkalmazás segítségével a Heineken Hungária 120 munkatársa 3 hónapon át értékelte az üzletek és vendéglátóhelyek akadálymentességét. Közel 10 000 értékelt hellyel megduplázták a magyarországi felmért helyek számát.

Az üzleti titok hatékonyabb védelme?

2 napja

Nem kapott nagy visszhangot az üzleti titok magyarországi újraszabályozása, pedig az üzleti titok védelméről szóló 2018. évi LIV. törvény gyökeresen megváltoztatta az üzleti titokkal kapcsolatos korábbi szabályrendszert.