A társadalmunkat alkotó hat nemzedék közül az Y és a Z generációt érintő kérdésekkel foglalkozott elsősorban a hazai média az elmúlt 14 hónapban. Az Y és a Z generáció kimagasló médiajelenléte mellett a legidősebb nemzedék marginális napirendformáló szerepe, a generációk médiaképének szakportálok általi meghatározottsága és a klasszikus nemzedékkategóriák mellett új fogalmi megkülönböztetések térnyerése jellemzi a magyarországi médiatematikát az Observer kutatása szerint.

A Médiapiac kiadója, az Observer Budapest Médiafigyelő Kft. kutatása szerint a hazai médiát is kifejezetten foglalkoztatja az egyes generációk tevékenysége, szokásai, jellemzői. Különösen a fő fogyasztói csoport, illetve az ő gyerekeik állnak a sajtó érdeklődésének középpontjában – nem véletlenül.

Az elmúlt több mint egy évben 2523 híranyag foglalkozott az 1980 és 1999 között születettekkel (vagyis az Y generációval) és még ennél is több, 2527 híranyag a Z generációval (a 2000-es években születettekkel). Ennek mindössze töredéke volt a magyarországi társadalmat alkotó további négy nemzedék hírértéke.

Forrás: Observer Budapest Médiafigyelő

A 30-asoké a médiafigyelem

Különösen szembetűnő, hogy a legidősebb korosztályt generációs kontextusban mindössze nyolc híranyag említette a tavalyi év kezdete óta.

Magyarország nemzedékképe elsősorban a média- és a munkaerőpiaci szakportálokat foglalkoztatta: száznál több tartalmat e témában a piacesprofit.hu (139), a hrportal.hu (116) és a digitalhungary.hu (112) tett közzé, ezenkívül lapunk szakportálja, a mediapiac.com (75), a szakszervezetek.hu (65) és a profession.hu (55) is jelentős mennyiségű cikket közölt.

A témáról legalább 30 anyagot megjelentető médiumok közül egyedül a miferfiak.hu tematikus portál napirendjének nem képezte domináns részét az Y vagy a Z generáció, az oldal a 2000-ben vagy azután születettekkel egyáltalán nem foglalkozott, míg a baby boomerek nemzedékével kapcsolatban 17, az X generációt érintően pedig 13 alkalommal tájékoztatott.

A Z nemzedék kiugró megjelenésszámot ért el 2017 októberében - amikor megjelent egy, a témával foglalkozó kutatás, amelyet részletesen ismertett a sajtó. A források marketingszakmai jellegű érdeklődését mutatja, hogy ekkor a szokásosnál nagyobb médiavisszhangot az váltotta ki, hogy több kutatás is megjelent a Z generáció közösségimédia-fogyasztási, karrierválasztási és digitálistechnológia-használati szokásairól.

Forrás: Observer Budapest Médiafigyelő

Kik a "digitális bevándorlók"?

Az Observer azt is megvizsgálta, hogy a klasszikusnak tekinthető terminus technikusok mellett milyen más fogalmakkal illette a média a nemzedékeket. Az Y generáció például az „ezredfordulós” vagy „millenniumi” címkével 110 alkalommal fordult elő. A hazai szociológiában használatos Ratkó-gyerekek és Ratkó-unokák megkülönböztetés (99, illetve 147 megjelenés) mellett az X generáció „digitális bevándorlóként” (92 megjelenés) és a Z generáció „digitális bennszülöttként” (499 megjelenés) való értelmezése is szervesen képezte részét a média generációmegjelenítésének.

Korábban kevésbé bevett fogalmi kategóriák is teret hódítottak: az X generáció jellemző problémájának tartott „kapuzárási pánik” (295 megjelenés) mellett az elsősorban az Y generáció fiatalabb tagjaira vonatkozó újabb pszichológiai definíció, a „kapunyitási pánik” (147 megjelenés) is számottevően felkeltette a média érdeklődését.

Forrás: Observer Budapest Médiafigyelő

Társadalomtörténeti és -pszichológiai meghatározásokat egyébként is szívesen használt a hazai sajtó: az 1960 és 1979 között születetteket 46 alkalommal titulálták „elveszett generációnak”, az őket követő nemzedéket pedig 25 esetben jellemezték a „Pán Péter-szindrómával”, vagyis az önálló élet megkezdésére való alkalmatlansággal.

Viszonylag gyakori volt a digitális marketingkampányok kedvelt célcsoportjának, a C – mint digitálisan összekötött, „connected” – generációnak (43 megjelenés) az elhatárolása, erre azonban egyelőre főként médiaszakmai hírportálok (a mediapiac.com öt, az mmonline.hu három alkalommal) vállalkoztak.

A cikk eredetileg a Médiapiac március-áprilisi számának geneRÁCIók című mellékletében jelent meg. A melléklet további elemzéseit itt találja.

A lapra itt fizethet elő, illetve ezeken a standokon veheti meg.