2014. július 15.

Aláírták a tudakozó-szerződést

Az Invitel immár hatósági szerződés birtokában gyűjtheti össze az előfizetői adatokat. Év végéig kivezetnék a többi, háromtagú telefonszámot is.

Az Invitel immár hatósági szerződés birtokában gyűjtheti össze az előfizetői adatokat. Nem csak a 198-as hívószám változik, év végéig kivezetnék a többi, háromtagú telefonszámot is.

Mint arról áprilisban hírt adtunk, az Invitel Zrt. nyerte el az országos belföldi tudakozó szolgáltatás nyújtásának jogát. A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság elnöke immár aláírta az országos belföldi tudakozó szolgáltatásról szóló hatósági szerződést az Invitel Távközlési Zrt. vezérigazgatójával, David McGowannel. A szerződés értelmében 2014. október 1-től új szolgáltató, az Invitel látja el az egyetemes szolgáltatási feladatot, az eddig használt 198-as telefonszámon elérhető egyetemes tudakozó száma 11-800-ra változik.

A hatályos EU-rendelkezések előírják a tudakozó szolgáltatás rendszeres felülvizsgálatát, így az NMHH rendelete szerint a most aláírt szerződés három évre szól. A 2014. augusztus 1-jén életbe lépő megállapodást követően az Invitel bekéri és összegyűjti a többi telekommunikációs vállalatnál meglévő előfizetői adatokat, az adatbázisokat pedig a minőségi szolgáltatás biztosítása érdekében határidőre naprakésszé teszi.

Az Európai Unió szabályozási tendenciájának megfelelően – amelyek a háromtagú telefonszámok fokozatos kivezetésére irányulnak – a tervek szerint a hatóság a 198-as rövid szám használati engedélyét 2014. szeptember 30-ig, a 197-es és a 199-es rövid számok használati engedélyét 2014. december 31-ig visszavonja.