2013. augusztus 09.

Alkalmazások, okos marketing, ügyfélélmény

A Médiapiac és a Thinkdigital Gondolkozz digitálisan! sorozatában ezúttal ICT-márkatulajdonosokkal beszélgettünk. Záró rész: izgalmas, új irányok.

Gondolkozz digitálisan! címmel indított tavasszal kerekasztal-sorozatot a Médiapiac és a Thinkdigital. Második alkalommal az ICT-szektor szereplői osztották meg a piaccal tapasztalataikat és elvárásaikat. A beszélgetés hatodik, záró része következik az izgalmas, új irányokról.

A kerekasztal-beszélgetés teljes egészében elsőként a Médiapiac szaklap május-júniusi számában jelent meg. Ezt a cikket közöljük online több részletben. Hatodik, záró rész. (Az ötödik, adatdilemmákkal foglalkozó rész elolvasható itt.)

Gondolkozz digitálisan! A második kerekasztal-beszélgetés

Azon téma kapcsán, hogy melyek lehetnek az elkövetkező egy év legizgalmasabb irányai, fókuszpontjai, az alkalmazások körül alakult ki a leginkább vita a kerekasztal-beszélgetés résztvevői között. Grósz Judit nagy lehetőséget lát az applikáció-ökoszisztémában, amely márkatulajdonosi oldalról azért is érdekes, mert számos partnerrel kell együttműködni a siker érdekében. Az általa idézett adatok szerint az amerikai piacon a felhasználók naponta átlagosan 127 percet töltenek alkalmazásokkal, ami nagyságrendjét tekintve már egy súlycsoportban van a tévénézésre fordított idővel (napi 168 perc).

Azt többen is vitatták, hogy az applikációkat szabad-e ennyire a jövő kulcsának tekinteni, de azt a szerepüket nem vitatták el, hogy egyszerűsítik az ügyfél-interakciót, s ezáltal javítják az ügyfélélményt. Az egyszerűsítést mindenki kulcsfontosságúnak látja, csak éppen – ahogyan azt Csókási Zsolt megfogalmazta – egyáltalán nem biztos, hogy ennek eszközét, platformját öt év múlva éppen alkalmazásnak fogjuk hívni. Az alkalmazások tehát valamiképp mindenkit foglalkoztatnak, ám hogy milyen mértékben, az nagyban függ a konkrét márkától és termék-, illetve szolgáltatásportfóliótól. Büttl Krisztián például azt a megállapítást tette, hogy az okostelefonok terén egyelőre nincsenek a Samsung Appshez hasonló globális kezdeményezésekkel összemérhető hazai fejlesztések, ám az okostelevíziók esetében nagyon is prioritásnak tekintik a területet, hiszen ezen a platformon nincs olyan nagy választék, mint az okostelefonoknál, és itt lehet még igazi versenyelőnyt kovácsolni.

Az alkalmazásokon túl szinte mindenki említette az ügyfélélmény javításának fontosságát – erről szólnak az olyan kezdeményezések is, mint például a digitális recepció. Kallós András szerint a márkáknak már most is számos touchpoint áll a rendelkezésükre, hogy ez az élmény egyszerűbb, könnyebb, hasznosabb legyen, ám ezeket még át kell tekinteniük, hogy valóban jó eredményt kapjanak.

Liptay Gabriellát és az Invitelt a customer-managed relationship foglalkoztatja, míg Csókási Zsoltot a marketing okosabbá tétele, ami egyszerre jelent kísérletezőbb, digitálisabb, hatékonyabb és költséghatékony megoldásokat. Szabó Béla szintén kulcsfontosságúnak tartja a marketing okosabbá tételét, amiben például a Google lehet értékes partner a márkatulajdonosok számára. Emellett egy platform, méghozzá a televízió okossá válását találja izgalmasnak a szakember. Az okostelevízió esetében ugyanis kérdés, hogy mikor válik hirdetéspiaci szempontból puszta érdekességből mainstream platformmá, tartalmi oldalról pedig azt nem látni egyelőre, hogy milyen időtávon és ki nyeri a broadcast vs. YouTube versenyt.

Magáról, a Thinkdigital szakmai támogatásával készült kerekasztal-sorozatról itt olvashat bővebben. Szeptemberben az autós cégek marketingesei osztják meg gondolataikat a piaccal.

Az üzleti titok hatékonyabb védelme?

18 órája

Nem kapott nagy visszhangot az üzleti titok magyarországi újraszabályozása, pedig az üzleti titok védelméről szóló 2018. évi LIV. törvény gyökeresen megváltoztatta az üzleti titokkal kapcsolatos korábbi szabályrendszert.