2013. augusztus 09.

Alkalmazások, okos marketing, ügyfélélmény

A Médiapiac és a Thinkdigital Gondolkozz digitálisan! sorozatában ezúttal ICT-márkatulajdonosokkal beszélgettünk. Záró rész: izgalmas, új irányok.

Gondolkozz digitálisan! címmel indított tavasszal kerekasztal-sorozatot a Médiapiac és a Thinkdigital. Második alkalommal az ICT-szektor szereplői osztották meg a piaccal tapasztalataikat és elvárásaikat. A beszélgetés hatodik, záró része következik az izgalmas, új irányokról.

A kerekasztal-beszélgetés teljes egészében elsőként a Médiapiac szaklap május-júniusi számában jelent meg. Ezt a cikket közöljük online több részletben. Hatodik, záró rész. (Az ötödik, adatdilemmákkal foglalkozó rész elolvasható itt.)

Gondolkozz digitálisan! A második kerekasztal-beszélgetés

Azon téma kapcsán, hogy melyek lehetnek az elkövetkező egy év legizgalmasabb irányai, fókuszpontjai, az alkalmazások körül alakult ki a leginkább vita a kerekasztal-beszélgetés résztvevői között. Grósz Judit nagy lehetőséget lát az applikáció-ökoszisztémában, amely márkatulajdonosi oldalról azért is érdekes, mert számos partnerrel kell együttműködni a siker érdekében. Az általa idézett adatok szerint az amerikai piacon a felhasználók naponta átlagosan 127 percet töltenek alkalmazásokkal, ami nagyságrendjét tekintve már egy súlycsoportban van a tévénézésre fordított idővel (napi 168 perc).

Azt többen is vitatták, hogy az applikációkat szabad-e ennyire a jövő kulcsának tekinteni, de azt a szerepüket nem vitatták el, hogy egyszerűsítik az ügyfél-interakciót, s ezáltal javítják az ügyfélélményt. Az egyszerűsítést mindenki kulcsfontosságúnak látja, csak éppen – ahogyan azt Csókási Zsolt megfogalmazta – egyáltalán nem biztos, hogy ennek eszközét, platformját öt év múlva éppen alkalmazásnak fogjuk hívni. Az alkalmazások tehát valamiképp mindenkit foglalkoztatnak, ám hogy milyen mértékben, az nagyban függ a konkrét márkától és termék-, illetve szolgáltatásportfóliótól. Büttl Krisztián például azt a megállapítást tette, hogy az okostelefonok terén egyelőre nincsenek a Samsung Appshez hasonló globális kezdeményezésekkel összemérhető hazai fejlesztések, ám az okostelevíziók esetében nagyon is prioritásnak tekintik a területet, hiszen ezen a platformon nincs olyan nagy választék, mint az okostelefonoknál, és itt lehet még igazi versenyelőnyt kovácsolni.

Az alkalmazásokon túl szinte mindenki említette az ügyfélélmény javításának fontosságát – erről szólnak az olyan kezdeményezések is, mint például a digitális recepció. Kallós András szerint a márkáknak már most is számos touchpoint áll a rendelkezésükre, hogy ez az élmény egyszerűbb, könnyebb, hasznosabb legyen, ám ezeket még át kell tekinteniük, hogy valóban jó eredményt kapjanak.

Liptay Gabriellát és az Invitelt a customer-managed relationship foglalkoztatja, míg Csókási Zsoltot a marketing okosabbá tétele, ami egyszerre jelent kísérletezőbb, digitálisabb, hatékonyabb és költséghatékony megoldásokat. Szabó Béla szintén kulcsfontosságúnak tartja a marketing okosabbá tételét, amiben például a Google lehet értékes partner a márkatulajdonosok számára. Emellett egy platform, méghozzá a televízió okossá válását találja izgalmasnak a szakember. Az okostelevízió esetében ugyanis kérdés, hogy mikor válik hirdetéspiaci szempontból puszta érdekességből mainstream platformmá, tartalmi oldalról pedig azt nem látni egyelőre, hogy milyen időtávon és ki nyeri a broadcast vs. YouTube versenyt.

Magáról, a Thinkdigital szakmai támogatásával készült kerekasztal-sorozatról itt olvashat bővebben. Szeptemberben az autós cégek marketingesei osztják meg gondolataikat a piaccal.