De hogy ne rébuszokban beszéljünk: a PwC felmérése szerint 2017 lehet az első esztendő, amikor az Egyesült Államokban a tévéreklámokra költött pénznél többet fordítanak online megjelenésre a hirdető.

A Financial Times által idézett elemzés szerint bármennyire is próbálkoznak a tévés vezetők azzal, hogy visszaszerezzék a reklámpénzeket a Facebooktól, a YouTube-tól és társaiktól, az ágazat 70,4 milliárd dollárnyi hirdetési bevételre számíthat, míg az online szegmens 75,3 milliárdra. (Ezzel együttesen körülbelül a piaci bevételek háromnegyedét viszik el.)

Merthogy az emberek még mindig a kanapén töltik a médiára fordított idő zömét – csak nem okvetlenül azt a tévéképernyőt nézik, és nem biztos, hogy lineárisan fogyasztanak. Így aztán semmi csodálnivaló nincsen abban, hogy a mobilvideók az online növekedés motorjai. Ez pedig épp az online költések oroszlánrészét (ezen belül egyes szakértők szerint a növekedés 85 százalékát) elhappoló Facebook és a Google reklámbevételeinek emelkedését gerjeszti – említi meg a lap.

Amely arra is utal, hogy egy Nielsen mérés szerint az amerikai 18-49-es korosztályban a YouTube mobileszközön több embert ér el, mint az összes tévétársaság. A növekedés határa pedig a csillagos ég: szakértői prognózisok szerint 2020-ra a mobilos költések visznek el minden második online reklámra költött dollárt ezen a piacon. Néznivaló a cikk szerint bőven akad: a Snapchaten napi 10, a Facebookon 8 milliárd videóletöltést mérnek – utóbbi a fél évvel ezelőtti adat duplája.

Egy más aspektusból ad érdekes képet a fejlődésről a PwC kutatása: szerintük az USA elnöki székéért folytatott kampányban 4,4 milliárd dollárt költenek tévés hirdetésre a résztvevők, ami 800 millióval több a négy évvel ezelőtti summánál. Csakhogy az online megjelenésre fordított egymilliárd dollár a tízszerese annak, amit 2012-ben erre a platformra költöttek a szereplők.

A magyar piac változásáról beszámoló cikkünk itt olvasható.

Bemutatták a Marketing Diamond Díj idei versenyzőit

2 órája

Maszkkal letakart plakátok, színésznővel forgatott karanténvideó és kampány a Google fűnyíró kecskéivel. Többek között ilyen projektekkel neveztek a magyar cégek a Marketing Diamond Awardsra.