2010. május 27.

Amerika nekifut

Két esztendőnyi lejtmenet után mintha életre kelt volna az amerikai reklámpiac. Legalábbis ezt hoztak ki elemzésében a Kantar Media.

Két esztendőnyi lejtmenet után mintha életre kelt volna az amerikai reklámpiac. Legalábbis ezt hoztak ki elemzésében a Kantar Media.

Adataik szerint 2010 első negyedévében 31,3 milliárd dollárt költöttek reklámra az amerikai cégek, 5,1 százalékkal többet, mint egy évvel korábban. Ilyen mértékű növekedést 2006 első negyede óta nem mértek arrafelé a reklámpiacon, ahol utoljára 2008 januárja és március vége között tapasztaltak egyáltalán bővülést.

A növekedés azonban nem egyenletes: a Kantar Media által figyelt 19 médiatípusból 13-ban indult el a verkli, a többiben még mindig csökkentek a bevételek. A legnagyobb mértékű – 22 százalékos – növekedést a regionális tévécsatornák könyvelhették el, az autóipar, a kereskedelem, a pénzügyi és a politikai szektorok növekvő reklámaktivitásának köszönhetően.

Jól teljesített a többi televíziós médiatípus is: a hálózatos tévék a téli olimpiának köszönhetően 11,6 százalékos növekedést könyvelhettek el, a kábelcsatornák bevétele 8,2, a spanyol nyelvű adóké pedig 7,2 százalékkal nőtt, elsősorban az FMCG és a kereskedelmi szektorokból származó pluszköltéseknek köszönhetően. A rádiópiac három éves pangás után szintén elindult felfelé, mégpedig 7,4 százalékkal, a print média azonban továbbra is jócskán le van maradva a többi médiatípushoz képest. Az olvasói lapok bevétele csaknem 4, a helyi napilapoké 5,6 százalékkal csökkent a tavalyi első negyedévhez képest. Néhány kisebb szegmensben volt csak növekedés: a vasárnapi lapokéban 13,7 százalékos, az országos napilapokéban 9,1 százalékos. Ez utóbbi leginkább a Wall Street Journalnak köszönhető.

Az elemzés szerint a nagy hirdetők komoly szerepet játszottak a reklámpiac felpezsdítésében. A teljes amerikai reklámköltés közel 60 százalékát adó tíz legnagyobb piaci szektor együttes költése 7,8 százalékkal, a top 10 hirdetőé 10,6 százalékkal bővült. Az autós cégek közel 19, a távközlési és a pénzügyi szektor 10 százalékkal növelte reklámkiadásait. Hirdetői szinten a Pfizer produkálta a legnagyobb, 46,2 százalékos büdzsénövekedést, a hirdetői toplistát vezető Procter&Gamble 17,7, a második AT&T 26,7, a harmadik helyen álló General Motors – akitől a teljes autópiaci reklámköltés több mint egynegyede származott – pedig 28,5 százalékkal nyomta meg reklámköltését tavaly első negyedévhez képest.

A Lidl 210 tonnával csökkenti műanyag-felhasználását

1 napja

A már bejelentett intézkedések mellett csökkenti a műanyag-felhasználását az év végéig a saját márkás ásványvizek PET-palackjainak súlycsökkentésével, továbbá műanyagcsomagolásának visszaszorításával.