Sokszínű, számos különböző (szub)kultúrából érkező közönség előtt rendezték meg az Uniqa Biztosító első Money Lounge rendezvényét, melynek célja az volt, hogy párbeszédet kezdeményezzen és kérdéseket vessen fel a digitális átalakulásról és annak a pénzügyi-biztosítási szektorra gyakorolt hatásáról.

A digitális átalakulás megítélése legalábbis vitatott: Orvos-Tóth Noémi klinikai szakpszichológus – szakmájából fakadóan is – inkább a „valódi”, személyes emberi kapcsolatok híve, és ennek megfelelően elsősorban a veszélyeket hangoztatta. Felhívta a figyelmet arra, hogy óriási egyéni különbségek vannak abban, hogy valaki használni tudja a technológiát, vagy a technológia használja őt. Dr. Karafiáth Balázs, a ma már mindshift coach-ként dolgozó egykori technológiai vállalkozó is azt emelte ki, hogy

a Szilícium-völgyi szakemberek legfőképp azt keresik, a különböző kognitív torzításokat kihasználva hogyan lehet függőséget okozni.
Állítása szerint ez mutatkozik meg olyan apró változtatásokban is, mint az Instagram bejegyzésmegjelenítési sorrendje, ami az időegység alatt beérkező várható kedvelések számát manipulálja.

Az optimizmus (realizmus?) hangját Bálint Viktor, a BnL Growth Partners ügyvezető partnere képviselte, aki az exponenciális gyorsulást jellemezve arra hívta fel a figyelmet, hogy

ami eddig volt, az semmi ahhoz képest, ami előttünk van.

A robotok ma már nem csupán összeszerelő üzemekben dolgoznak vagy épp pizzát sütnek, de a szellemi munka területén is diszrupciót okoznak. Ugyanakkor szerinte ez a vállalkozás új aranykorát is elhozza, hiszen ha van egy jó fogyasztói ajánlatunk, akkor minden más beszerezhető hozzá:

  • az online közösség négymilliárd fős globális piacteret jelent
  • minden iparágban minimális, vagy legalábbis egyre alacsonyabb a belépési küszöb
  • a technológia exponenciális fejlődése segíti a vállalkozásokat

Viszont a hagyományos iparágak kihívások előtt állnak: egy általa idézett kutatás szerint például az amerikai fiatalok 71 százaléka szívesebben beszél a fogorvosával, mint a bankjával.

Részben erre is reflektált Kurtisz Krisztián, az Uniqa vezérigazgatója, aki arról beszélt, hogy digitális átalakulás helyett új üzleti modellekre van szükség, amelyek átrajzolják az iparágakat. Nem termékeket, hanem digitálisan is elérhető szolgáltatásokat kell fejleszteni, amelyek a végfelhasználó igényeit sokkal inkább szem előtt tartják, mint a viszonteladó partnerekét. Erre példának hozta a külföldön tesztjelleggel működő, teljesen automatizált járattörlés-biztosítást, amelynél nem csupán a kötés történik emberi közreműködés nélkül, de kárigényt sem kell bejelenteni: ha a rendszer a FlightRadar adatai alapján érzékeli a járattörlést, a biztosítást megkötőknek automatikusan kiutalja a kárösszeget.

Amikor már minden fogyasztó zsebében ott lapul egy komplett filmstúdió, a márkámról kialakított képet pedig a marketingosztály üzeneteinél sokkal nagyobb mértékben határozzák meg a közösségi oldalakon kapott hozzászólások, akkor a transzparencia megkerülhetetlenné válik.
Ebbe az etikus működésen felül még a költségek átlátható kommunikálása is beletartozik. Ha nyitunk a visszajelzések felé, azzal sebezhetővé válunk, és ez nyit utat a valódisághoz, az igazi kapcsolatokhoz, egy új minőséghez – erősítette meg Karafiáth Balázs is. Az Uniqa esetében az ügyfelek és a munkatársak is pozitív példaként élték meg, hogy a biztosító az első órákban csatlakozott a Green Holiday utazási iroda csődje miatt kárt szenvedettek zárt Facebook-csoportjához, ahol óránként tájékoztatták az embereket a megoldás folyamatáról. Breuer Péter - egyetemista, a SquAD ügynökség vezetője a fiatal generációk nevében is megerősítette, hogy számukra fontos a bizalom, és ahogy ezt egymásnak – pl. a couchsurfing keretében – meg tudják előlegezni, és a közösségi médiában is valósi, értékes kapcsolatokat tudnak ápolni, úgy ez az irány a vállalatok számára is nyitott lehet. Bálint Viktor szerint a személyesség skálázhatósága kulcskérdés:
hogyan érhetem el, hogy ezrek vagy milliók érezzék azt, ismerjük őket – viszont mindezt átlátható módon, hogy ne idegenítsük el a fogyasztókat.

Ugyanez a kérdés áll a munkaerő vonatkozásában is: az Uniqa vezérigazgatójának nagy dilemmát jelent, hogyan lehetne házon belülre hozni az innováció kultúráját, hiszen míg nemzetközi szinten 1000 insuretech (biztosítási technológiai) startupnál és vállalkozásnál mintegy 40.000 felkészült szakember tevékenykedik, a nagy cégeknél mindössze 3000 K+F munkatársat foglalkoztatnak.

Az eseményt lezáró kerekasztal-beszélgetésen konkrét kérdésként felmerült a blockchain-megoldások ügye is: elvileg előfordulhat, hogy az elosztott információtároláson alapuló rendszerekre felépül majd egy olyan világ, amely visszájára fordítja az intézményesedés évszázados folyamatát, és újra a természetes személyek kockázatközösségévé teszi a biztosítást, ehhez azonban a szabályozói oldal változására is szükség van. Mindenesetre az a biztosító jár majd jól, aki a legjobb facilitátorrá válik a kockázatporlasztásban – mondja Kurtisz Krisztián.

(Az Uniqa vezérigazgatója a nyitóképen egy kalóz társaságában látható. Utóbbi azt a veszélyt szimbolizálja, melynek hatására 1807-ben megalakult az első hazai biztosító, a Rév-komáromi Hajózást Bátorságosító Társulat.)

A cikk szerzője Csillag Zoltán

Nézze meg Csillag Zoltán teljes profilját a Ki Kicsoda? oldalunkon.