Szalay Dániel 2012. július 24.

Arculatot vált a teljes közmédia

Bár a látványos show-val tarkított arculatváltó eseményen nem volt mód újságírói kérdésekre, végül csak elcsíptük Böröcz István vezérigazgatót is.

Bár a látványos show-val tarkított arculatváltó eseményen nem volt mód újságírói kérdésekre, végül csak elcsíptük Böröcz Istvánt, az MTVA vezérigazgatóját, hogy megkérdezzük, mennyibe került a másfél éven át előkészített, eredetileg márciusban bemutatni kívánt új megjelenés, ami július végétől felváltja az MTI, a Duna TV, a Magyar Rádió, a Magyar Televízió vizuális világát.

Böröcz István a nagy titokzatoskodás jegyében előzetesen meg nem jelölt témájú sajtóeseményre hívta ma reggelre az újságírókat, és néhány VIP-t, például Szalai Annamáriát, a médiahatóság elnökét, valamint az NMHH alelnökét, Mátrai Gábort. Továbbá Ákost, a nemrégiben állami elismerést kapott zenészt, akivel kapcsolatban egy-két zsurnaliszta azt találgatta, hogy ha már a Balaton Soundon úgyis elmosta a fellépését az eső, vajon része lesz-e a show-nak ő is. Nem lett. Illetve pont annyira lett, mint például Szalai Annamária, vagy bárki más a fotelokon ülő publikumból. Ugyanis az eleinte csak a halovány UV-lámpák által megvilágított, a Kunigunda útján lévő 1-es számú tévéstúdióban a szétszórtan elhelyezkedő kanapékon ülő résztvevők is szerepet kaptak: a fehér ruhát viselő hostessektől egy-egy, üvegben úszkáló halat kaptak, melyet a megfelelő jelre egy nagy akváriumba kellett önteni, illetve a nézők dolga volt az is, hogy a falról hirtelen lejövő kötéllel – szimbolikusan – felhúzzanak egy faládát. Ami alatt felsejlett egy kör.

Merthogy a közmédia új arculata a kör koncepciója köré épül. Például az MTV 1-es csatornájának logója mindössze egy fekete körre húzott függőleges piros vonalból tevődik össze.

E mögé részletes magyarázatot is alkottak: „Az arculatot egy letisztult képi világ jellemzi, mely a természetből indul és a mindennapjainkból is merít. A négy őselem, a tűz, a víz, a föld, a levegő, vagyis az élet jelenik meg a szimbólumokban. A kör az ősi, szakrális jel a végtelen egység, a folyamatosság, a teljesség szimbólumaként évezredek óta jelen van az egyetemes emberi kultúrában, és megjelenik a LandArt koncepcióban is. A textúrába art deco elemek kerültek, melyek jól kiegészítik, ellenpontozzák a logó körgyűrű formáját és dinamikussá teszik az arculati elemeket”. Az eseményen kiosztott sajtóanyag egyébként külön is kihangsúlyozza, hogy a logók mintájára nagy méretben legyártott LandArt elemeket manipuláció nélkül örökítették meg. Azt is írták, hogy a közmédia új arculata „a rend, a kiszámíthatóság és az együttműködés korszakának kezdete, amely tiszteletben tartja a csatornák önállóságát”, de kiaknázza az együttlét előnyeit is, sőt egy meg nem nevezett „innovatív megoldással valamennyi néző szereplőjévé is válhat a műsoroknak”.

a stúdióban felállított LandArt elemek (fotó: a szerző felvétele
A stúdióban felállított LandArt elemek

Böröcz István a rendezvényen arról beszélt, hogy az arculat egyben a közszolgálatiság megújulásának szimbóluma, mert a körben benne van a múlt, a jelen, és a jövő. Megígérte, hogy a jövőben jobban odafigyelnek majd az embereke, a nézőkre. Azt mondta, hogy a közszolgálat vezetőinek nem elsődleges szempont a nézettség, a reach, és a share, hanem az érdekli őket, hogy értéket közvetítsenek. A vezérigazgató azt hangoztatta, hogy az új arculat kialakításával, az értékek összehangolásával és a filozófiai alap megfogalmazásával új korszak, új fejezet indul a magyar közmédiában. Az öt nagy szervezet, az MTV Zrt., a Magyar Rádió Zrt., a Duna TV Zrt., az MTI Zrt. és a tartalomszolgáltató MTVA együtt, integrált formában hozta létre „Magyarország legnagyobb média portfólióját”.

A vezérigazgató azt mondta, hogy sikerült az arculatváltást másfél éven át teljesen titokban előkészíteni, ugyanúgy, ahogy például egy új telefont dob a piacra a gyártó. (Az MTI már tavaly októberben kiadta, hogy megújul a közmédia arculata idén március 15-re, majd a nemzeti ünnep tájékán is olvashattunk a közmédia arculatváltásáról, pontosabban arról, hogy a munka csúszik, és legkorábban júniusban jelenhetnek meg az új imázselemek. Az új logók egyébként a mai sajtótájékoztatót megelőzően kiszivárogtak a "médiafika" elnevezésű blogon.)

Bár a sajtóeseményen valamiért elfelejtettek szót adni a meghívott újságíróknak, hogy feltehessék kérdéseiket, sőt az arculat elkészítését lebonyolító Vida Zoltán is hiába ment fel a színpadra, végül nem mondhatott semmit, a Médiapiac mégis kíváncsi volt, mennyi közpénzbe került az új arculat elkészítése. Így némiképp ünneprontóként megkerestük a szendvicsasztalok mellett Böröcz Istvánt, aki ezzel kapcsolatban azt mondta, hogy az új arculat házon belül készült, és a már említett Vida Zoltán és csapatának munkájáról van szó, így alapvetően az ő bérükön és ennek járulékain kívül más költség az arculati elemek elkészítésével nem volt. Hogy ezek után a mai nagyszabású show, illetve az épület, a közvetítőkocsik, a csatornaazonosítók, a kamerák átmatricázása, a levélpapírok és a többi touch point lecserélése mennyibe kerül, azzal kapcsolatban Böröcz azt mondta, hogy elhanyagolható nagyságrendről van szó a költségvetési intézmény büdzséjéhez képest. További információval ezzel kapcsolatban nem tudott szolgálni.

Új arculati elemek között zajlik tovább az éhségsztrájk
Új arculati elemek között zajlik tovább az éhségsztrájk

Az arculatváltás ténye egyébként nem hatotta meg a tavaly óta demonstráló Nagy Navarro Balázsék csapatát. A benti rendezvény idején is csendesen folytatták a már 226 napja zajló, úgynevezett „gördülővé” átalakított éhségsztrájkjukat a tévé bejáratától alig pár lépésnyire. Arról, hogy a székházba érkező Szalai Annamáriával esetleg volt-e alkalmuk a sajtóesemény alkalmával elbeszélgetni, nincs információnk. Viszont mint a képünkön is látszik, mostantól új arculati elemek között folytathatják tovább az akciójukat.A láthatatlan árucikk, amit mindennap használunk

1 napja

Vannak piacok, ahol többek között áram is kapható. Persze nem a zöldségpiacokhoz hasonló helyek ezek, hanem tőzsdei felületek. De vajon hogyan alakult ki a villamos energia kereskedelme? (x)