2013. március 01.

Ausztráliában mér rádióhallgatottságot a GfK

A GfK nyerte a Commercial Radio Australia (CRA) által rádiós közönségmérésre kiírt pályázatot.

A GfK nyerte a Commercial Radio Australia (CRA) által rádiós közönségmérésre kiírt pályázatot. A hároméves szerződés 2014. január 1-jén lép érvénybe és célja az, hogy az ausztrál rádiós közönségmérést a jövő kihívásaihoz igazítsa.

A Commercial Radio Australia Ltd. (Ausztrál Kereskedelmi Rádiók Szövetsége - CRA) az ausztrál kereskedelmi rádiótársaságokat képviselő országos iparági testület, mely jelenleg 260 tagot számlál, akik az országban sugárzó rádiófrekvencia tulajdonosok 99 százalékát adják.

A már több európai országban sikeresen közönségmérést végző GfK számára ez az első ilyen szerződés az ázsiai és csendes-óceáni térségben és jelentős előrelépést jelent az új vállalati stratégiában, melynek célja, hogy a közönségmérést és a médiakutatást Európán kívülre is kiterjessze. Az új szerződés fontos mérföldkő, amely igazolja az ázsiai és csendes-óceáni térség mint növekedési szempontból kiemelkedő régió fontosságát. A GfK a megbízást a Nielsen Mediától veszi át, mely több mint 60 éve végez rádiós közönségmérést Ausztráliában.

“Nagyon örülünk, hogy együtt dolgozhatunk a CRA-val a rádiós közönségmérés jövőbiztossá tételében és izgalmas innovációkat vezethetünk be a toborzási és adatgyűjtési technikák terén, új szoftvert az adatelemzés és hirdetésoptimalizálás céljára” – mondta el Gary Lamb, a GfK Australia ügyvezető igazgatója.

Az e-napló bevezetése

Mobil adatrögzítés, a résztvevők online toborzása és online adatrögzítés lesznek a rádiós közönségmérés új kulcselemei. Az új szerződés többféle módszert biztosít az adatrögzítésre és terveket tartalmaz az elektronikus mérési fejlesztések tesztelésére is. Szerepel benne egy interneten keresztül szinkronizált e-napló bevezetése is számítógépek, tabletek és mobiltelefonok számára, mely az összes operációs rendszerrel kompatibilis. Mindezzel a GfK az adatrögzítés általános rendszerét korszerűsíti, jövőbiztossá téve az ausztrál rádiós ipar közönségmérését úgy, hogy mindeközben biztosítja az adatok visszamenőleges összehasonlíthatóságát.

„A GfK-ra az iparág választása annak kiterjedt nemzetközi tapasztalata, kiváló kutatói hírneve, valamint az előtte álló kihívások innovatív, ugyanakkor precíz módszerekkel történő kezelése miatt esett. Ez az új kapcsolat izgalmas átmenetet jelent az ausztrál rádiós ipar számára” – mondta Joan Warner, a CRA igazgatóságának elnöke.

A GfK további párhuzamos kísérleti teszteket végez 2013 során azzal a céllal, hogy az új adatrögzítési módszerek érvényességét és a meglévő adatokkal való összehasonlíthatóságát biztosítsa. A 2014. évi első felméréstől kezdve a felmérés résztvevőinek legalább 20 százaléka kerül online kiválasztásra, akiket az e-napló kitöltésére felkérnek. Az új szerződésben szerepel a naplók személyekhez történő kihelyezésének valós idejű kezelése és monitoringjának lehetősége is annak biztosítására, hogy a nehezen elérhető demográfiai csoportok populációi is megfelelően megjelenjenek a mintában. Az e-naplók 2012-ben végzett próbái teljes sikerrel zárultak és a hallgatók körében magas elfogadottsági szintet értek el.

A CRA 2014-ben egy rádióelemző szoftver Aranyszabványt (Gold Standard) is bevezet, mely a jövőben lehetővé teszi a rádiós közönségmérési jelentésekhez használt szoftverek hitelesítését. Ezen túl a GfK elindít egy legalább 5.000 főből álló új panelt is a rádiós közönség viselkedésének nyomon követésére. Ez túlmegy a szabvány felméréseken és vizsgálja majd a rádiós és médiaipar kulcskérdéseit, így az internetes rádiózást, platformhasználati trendeket, a rádió szerepét az emberek életében, valamint a mobil és fülhallgatós rádióhallgatást is. A legfőbb insight-okat negyedévenként teszik majd közzé.