2016. szeptember 06.

Az AI átalakítja a stratégiai tervezést

Az ügynökségi stratégák szerepe alapjaiban fog megváltozni – állítja Adam Holden, a PHD stratégiai és tervezési igazgatója.

A korábbi, szabad asszociációkra és szubjektív megközelítésre alapozó munkát objektívebb, bizonyítékokra építő tanácsadói szemlélet váltja fel – jósolja a szakember. A változás akkor lesz átütő, amikor az attribúciós modellezés és a keresleti oldali platformok (DSP-k) egységesülnek, és így létrejön egy megerősítő tanulási algoritmusokkal is bíró, zárt rendszer.

A mesterséges intelligencia (AI) egyik ígéretes ága, a megerősítő tanulás (reinforcement learning) olyan zárt rendszert kíván, amelyben a cselekvés és az eredmény egyértelműen összekapcsolódik. Holden szerint öt éven belül várható egy olyan önfejlesztő rendszer kialakulása, amely minden másodpercben százezernyi fejlesztő lépést képes futtatni. Ez a „központ marketing-idegrendszer” pedig hatással lesz a stratégia és a hirdetések valamennyi formájára. A stratégák sem veszítik el az állásukat, viszont a szerepük megváltozik: a rendszerek kialakítása, az új technológiák becsatornázása, az adatok – köztük stratégiai partnerektől származó adatok - betöltése lesz a feladatuk. Ehhez legalább olyan átfogó tudással kell rendelkezniük az adatokról és a marketingtechnológiákról, valamint ezek együttműködéséről, mint ma a médiáról.

Egyes területek, például a márkaépítés, viszont továbbra is az emberi ítélőképességre alapoznak majd. Ezekben az esetekben az AI mélyhálós tanulás (deep learning) területe tudja majd segíteni a döntéshozatalt.

(Forrás: Admap/Warc)