2010. augusztus 03.

Az Adaptive Media a nagyok között

A sales house fejlődéséről és jövőbeni kilátásairól Sopov István ügyvezető igazgatóval és Csereklei Zoltán ügyfélkapcsolati igazgatóval beszélgettünk.

Az Adaptive Media alig több mint három éve jelent meg a piacon, és ma elmondhatja magáról, hogy portfóliója elérését tekintve felzárkózott az Origo-csoport, a CEMP és a Sanoma mellé, sőt esetenként túl is szárnyalta a saját médiafelületeiket árusító nagyokat. A céget Sopov István alapította 2007-ben. Korábban a PORT.hu kereskedelmi igazgatójaként dolgozott, és azt tapasztalta, a médiaügynökségek azokat a partnereket értékelik, akik mindenfajta célcsoporthoz tudnak ajánlani megfelelő terméket.

Az Adaptive Media alig több mint három éve jelent meg a piacon, és ma elmondhatja magáról, hogy portfóliója elérését tekintve felzárkózott az Origo-csoport, a CEMP és a Sanoma mellé, sőt esetenként túl is szárnyalta a saját médiafelületeiket árusító nagyokat. A sales house fejlődéséről és jövőbeni kilátásairól Sopov István ügyvezető igazgatóval és Csereklei Zoltán ügyfélkapcsolati igazgatóval beszélgettünk.

A céget Sopov István alapította 2007-ben. Korábban a PORT.hu kereskedelmi igazgatójaként dolgozott. „Akkor úgy gondoltuk, nagyon értékes termék van a kezünkben, lelkiismeretesen dolgozunk, de nem voltunk annyira sikeresek, mint ahogy a PORT.hu piaci súlya indokolta volna – mondja az akkori nehézségekről az alapító. - Az egyik legfontosabb felismerésem az volt, hogy a médiaügynökségek portfóliókkal szeretnek együtt dolgozni, szeretik, ha egy partnerkapcsolaton belül sok kérdésükre választ kaphatnak. Azokat a partnereket értékelik, akik mindenfajta célcsoporthoz tudnak ajánlani megfelelő terméket. Ezt felismerve döntöttem el, hogy különböző felületeket összefogva próbálok együttes értékesítést kínálni a médiaügynökségeknek.”

Sopov István kérdésünkre elmondta, a kezdet viszonylag zökkenőmentes volt, néhány hónapig tárgyalt a kiadókkal, végül hét oldallal indult el. „Az volt a kulcsmomentum, hogy az együttműködő médiatulajdonosok is bíztak az együttes értékesítés sikerében és bizalmat szavaztak nekünk.”

Az Adaptive Media azóta széles portfóliót épített ki, számos kisebb és közepes méretű médiatulajdonos képviseletét látja el a médiaügynökségek felé. „Lényegében olyanok vagyunk, mint egy hirdetési osztály, csak nem a saját felületeinket áruljuk, hanem megbízásból másokét. A különböző kiadványokat egységes feltételrendszerbe illesztve értékesítjük, így jobban tudjuk érvényesíteni az érdekeiket” - emeli ki egyik fontos jellemzőjüket Sopov István.

 

Négy divízió

A cég jelenleg tizenöt munkatárssal működik, négy divíziója van. Partnereitől elsősorban a médiaügynökségi piacra kér kizárólagosságot. A csapat legnagyobb része az értékesítéssel foglalkozik, ezen felül kampánymenedzsment, marketing és pénzügyi feladatok vannak. A cég irányvonalait az öt fős menedzsment határozza meg, akik egyben a kulcsterületek vezetői. „Kicsiben leképezzük a nagy cégek működését, de tevékenységünkben többnyire olyanok vagyunk, mint egy nagy kiadónál a sales szoba” – mondja Csereklei Zoltán.

Az Adaptive Media legrégebbi és máig legnagyobb árbevételű divíziója az Online Network, amely havi több mint 3 millió egyedi látogató elérését képes biztosítani a hirdetőknek. Negyvennél több weboldal tartozik a portfoliójába, köztük olyanok, mint a PORT.hu, a NOL.hu, a TV2.hu, a Heti Válasz Online, a Vatera és számos tematikus oldal.

Hasonló profilú, de nagy, targetálható elérése okán külön kezelt divíziójuk a Windows Live, amelynek hirdetési felületeit tavaly óta értékesítik. A Microsoft közösségi platformja – benne a Messenger és a Hotmail – 3,3 millió regisztrált magyar felhasználóval rendelkezik. „A Magyarországon működő közösségi oldalaknál nagyobb elérést biztosít a Windows Live Messenger – mondja Csereklei Zoltán - és kifejezetten gazdag a hirdetési lehetőségek tárháza.”

Noha az online piacról indultak, jelentős print portfóliójuk is van. 2008 közepén született meg a gondolat, hogy nyomtatott sajtótermékek értékesítésével is foglalkozzanak. Ez a divízió is sokat erősödött, mára benne van egyebek mellett a tizenöt éves Szép Lak, a 21. évfolyamában lévő Ideál magazin és a Vodafone 290 ezer példányban megjelenő Fotel Mini márkamagazinja is.

Mobilmarketing megoldások értékesítésével 2009-ben kezdtek foglalkozni - zászlóshajóként a Vodafone Magyarország hirdetési megoldásait kínálva. Ez a tevékenység mára szintén külön divízióvá nőtte ki magát. „A mobilmarketing már messze túlmutat az egyszerű SMS-MMS kampányokon – jelzi Csereklei Zoltán, aki abban is látja a gyors növekedés kulcsát, hogy sikeres csomagokat tudnak összeállítani egy-egy kampányhoz. - Független értékesítőként nagyobb a mozgásterünk, az igények ismeretében rugalmasan tudjuk fejleszteni a portfóliónkat. Igyekszünk mindig a legrelevánsabb megoldásokat biztosítani és ez függetlenként sokkal könnyebben megvalósítható. A legtöbb ügynökség már elkezdett integrálódni, ami azt jelenti, hogy a közeljövőben egy teamben fogják kezelni a különböző megjelenési csatornákat. Mi pedig online, print és mobil megoldásokat egyaránt tudunk biztosítani a kampányokhoz.”

 

A nagyok klubjában

Az Adaptive Media is megérezte a 2009. évi hirdetéspiaci visszaesést, hiszen tavaly már az online sem produkálta a szokásos növekedési ütemét. De előre tudtak lépni, tavaly megközelítették a milliárdos forgalmat.

Arányaiban persze a négy divízió egyelőre nem egyenértékű, az online értékesítés árbevétele a legmagasabb, de a többinek is vannak növekedési perspektívái. „A mobilmarketing még nem hoz nagy volument. A szegmens vár a kiugrásra – mondja Sopov István. - Az eszközök fejlődnek, a technikai lehetőség adott, de ahhoz, hogy a mobilhirdetés elterjedjen, áttörést kell elérni. Ezt valószínűleg az érintőképernyős készülékekre jellemző nagy kijelzők adják majd meg.”

Az ügyvezető úgy fogalmaz, a high endből most kerülnek át a szélesebb rétegek számára elérhető kínálatba azok a készülékek, amelyeken már kényelmesen lehet internetes tartalmakat fogyasztani. Egyre inkább igaz az is, hogy ezeken a képernyőkön jelentős közönségeket lehet elérni. „A mobil az online-nál személyesebb, privátabb eszköz – mondja Sopov István, - azon keresztül közelebb lehet kerülni a fogyasztóhoz. Ahogy a médiafogyasztás teret nyer a mobilok képernyőjén, úgy terjednek majd el a televízióból már ismert megoldások.”

 

Perspektívák

A két szakembert arról is kérdeztük, érzékelik-e már az egyesek által mért, sokak által remélt gazdasági növekedést és a hirdetéspiaci aktivitás élénkülését.

„Ha a fő piacnak az online-t tekintjük, akkor érezhető a növekedés - foglalja össze Sopov István. - De manapság más kérdések is foglalkoztatják a kiadókat. A fizetős szolgáltatások alapvető kérdései ma is nyitottak. A nagy kiadóknál a méretgazdaságosság átüt bizonyos korlátokat, viszont a kisebbeknél komoly gondok lehetnek. A mai kínálati piacon a prémium tartalom melletti hirdetési helyeket nem lehet az előállítási költségekhez viszonyítva reális áron értékesíteni. Nekünk arra is figyelnünk kell, hogy a kisebb kiadók számára is megfelelő bevételt termeljünk, és ez alapvetőbb kérdéseket és modelleket feszeget, mint hogy nő-e a piac globálisan pár százalékkal.”

Középtávú terveiket firtató kérdésünkre Sopov István így válaszolt: „A mi fő küldetésünk az, hogy a legnagyobb kiadókkal egyenértékű „hangot” tudjunk biztosítani a közepes és kisebb kiadók számára. Tovább szeretnénk növekedni, és olyan szintre eljutni, hogy nehéz legyen megkülönböztetni médiapiaci szerepünket a nagy kiadóvállalatokétól. Ha egy kisebb kiadó minket választ, megkaphassa a korábban csak a nagyokat megillető lehetőséget az érvényesülésre.” Csereklei Zoltán ezt annyival egészíti ki, hogy a cég növekedési tendenciája és nagyratörő terveik mellett törekednek a közvetlen hangnem és friss látásmód megőrzésére.

Mentes gasztrofesztivált rendeznek Budapesten

7 órája

Minden ételallergiás szabadon és bátran kóstolhatja meg a számára legizgalmasabb gasztronómiai újításokat és kedvenc ételeit egy különleges kétnapos fesztiválon 2019. február 23-án és 24-én Budapesten.