2019. november 18.

Az Egyesült Államokban 51, Kínában 21%-ot esett a bizalmi mutató

Összeomlott a globális üzleti élet vezetőinek bizalma 2019-ben a független pr-ügynökségeket tömörítő The Worldcom Public Relations Group második Worldcom Confidence Index felmérése szerint.

A több mint 58 000 vezérigazgató és marketing igazgató által adott online válaszok elemzése alapján ezen felsővezetők bizalma átlagban 20% feletti mértékben zuhant. A legnagyobb esést az Egyesült Államokban (51%) és Kínában (21%) mérték. Japán a trend ellen ment, és a bizalmi index utolsó helyéről egy 74%-os javulással az elsőre ugrott.

„A nagy fokú globális bizonytalanság, amihez hozzátartoznak az Egyesült Államok és Kína közötti kereskedelmi háborúról szóló hírek, nem csökkentették az üzleti vezetők félelmeit, és a kutatásunk azt mutatja, a globális kereskedelmi megállapodások és a védővámok is megrengetik a bizalmat” – jelezte Roger Hurni, a Worldcom Public Relations Group elnöke. „A legutóbbi, 2018-as Confidence Index óta a vezetők szembe találták magukat a Brexittel, a hong kongi tüntetésekkel, a globális felmelegedés felerősödésével, éhínséggel és olyan járványok újbóli megjelenésével, mint amilyen a kanyaró. Ezen tényezők együttese segíthet megmagyarázni a bizalmi szintek ilyen drasztikus visszaesését az elmúlt egy évben.”

„Az üzleti-gazdasági folyamatok egészséges működésének egyik legfontosabb mutatója a vállalatvezetők általános bizalma. Éppen ezért fontos kiemelni, hogy ezt a Worldcom kutatása a lehető legprecízebb módszertannal vizsgálja” – tette hozzá R. Nagy András, a Próbakő Kommunikáció tulajdonos-ügyvezetője, a Worldcom PR Group EMEA régiós igazgatótanácsának tagja.

A Worldcom a felméréshez idén együttműködött az Advanced Symbolics Inc. vállalattal, amely mesterséges intelligencia segítségével követi és értelmezi a nyilvánosan elérhető közösségi médiatartalmakat. Az idei jelentés mintegy 60 000 üzleti vezetőtől származó adatot dolgozott fel, hogy megmutassa, hogyan változott a véleményük és a szándékuk az idő folyamán - írják.

„A Worldcom a mesterséges intelligenciát hívta segítségül, hogy fontos piackutatásokat végezzen az idei bizalmi index összeállításához, mert meg akarták mutatni, milyen innovatívak, és mennyire jól ismerik azokat az előnyöket, amelyeket a mesterséges intelligenciát (MI) tud nyújtani a PR-ügynökségeknek és szakembereknek” – ismertette Erin Kelly, az Advanced Symbolics Inc. vezérigazgatója. „A mesterséges intelligenciánk egy 15 országból származó és közel 60 000 üzleti vezetőből álló mintát követett, ami nagy ugrás az elmúlt évekhez képest.”

„2018-ban az influenszerek fontosságukat tekintve egy hanyatló közönség volt, de idén a lista élére ugrottak” – emelte ki Hurni. „Ennek a közönségnek a megnövekedett szerepe azt jelezheti, hogy a vezetők úgy érzik, az influenszerek támogatására van szükségük, hogy átsegítsék őket ezen a zavaros időszakon.”

„Akárcsak az elmúlt évben, a legnagyobb tehetségek megtartása okoz igazán álmatlan éjszakákat a vezetők számára. Idén azonban fontos az is, hogy az alkalmazottak megfelelő képességekkel rendelkezzenek egy folyamatosan fejlődő, dinamikus munkakörnyezetben” – tette hozzá Hurni. „A jelentésből az is világosan látszik, hogy az alkalmazotti juttatásoknak részét kell képezniük az alkalmazottak bevonzását és megtartását szolgáló stratégiáknak.”

A Worldcom Confidence Index 23 különböző témára és 6 közönségre lebontva emel ki különböző aggályokat. A teljes jelentés letölthető: itt.