2015. augusztus 19.

Az IAB a HTML5 mellé állt

A szervezet legújabb irányelvében a Flash helyett a HTML5 használatát javasolja. Szeptember 18-áig várják az észrevételeket.

Az IAB Technology Laboratory a héten frissített IAB Display Kreatív Irányelvekben a Flashről HTML5-re történő átállást szorgalmazza, így például a bannerben futó videóhirdetésekre a HTML5-ös videókontrollok alkalmazását írja elő az egyedi megoldások helyett. Scott Cunningham, a szervezet technológiáért és reklámműveletekért felelős alelnöke szerint az ajánlás fő oka, hogy a kvázi iparági szabványként működő Flash a különböző eszközök között nem kompatibilis, ezért a technológiai változásokat, valamint azoknak az ellátási láncra gyakorolt hatásait tükröznie kellett az új irányelvnek.

Több iparági szereplő is méltatta a döntést. Aaron Wood, az AOL produkciós szolgáltatásokért felelős igazgatója szerint a platformok között kompatibilis, nyitott technológia – szemben a plugint igénylő, egy szolgáltatóhoz tartozó megoldással - segíti a gazdagabb, átgondoltabb, személyre szabottabb és hatásosabb élmény létrehozását.

A változások jelentős mértékben érintik az IAB Universal Ad Package-et, az IAB Display és Mobile Rising Star formátumokat, beleértve a fájlok méretére és optimális tömörítésére vonatkozó előírásokat. Az IAB szeptember 1-áig várja a közösség véleményét, ezt követően megteszi a szükségesnek tartott változtatásokat az új szabványon.

Címkék: iab szabvány HTML5 aol