2014. október 22.

Az IVSZ az internetadó negatív hatásait ecseteli

A szakmai szervezet szerint az internetadó tovább mélyítheti a digitális szakadékot és több kisebb szolgáltatót ellehetetlenít.

A szakmai szervezet szerint az internetadó tovább mélyítheti a digitális szakadékot, több kisebb szolgáltatót ellehetetlenít és gátolja a korszerű szolgáltatások elterjedését.

Az Informatikai, Távközlési és Elektronikai Vállalkozások Szövetsége közleményük szerint továbbra is tiltakozik az internetadó bevezetése ellen, ahogy tette azt a korábbi években is. Indoklásuk szerint Magyarország lakossága és vállalkozásai ilyen terhek nélkül is lemaradásban vannak internethasználat és versenyképesség tekintetében Európa többi országához képest, egy olyan korszakban, amikor az internet nem csak a kommunikáció eszköze, de a gazdaságfejlesztés hajtóereje is.

Az internetszolgáltatást érintő bármilyen adóteher az előfizetési-szolgáltatási díjak növekedéséhez vezet és a leginkább rászoruló réteg számára teszi nehézzé a mindennapi életet és a munkaerő piaci versenyképességet, míg a vállalati ügyfelek felé való továbbhárítás a gazdaság minden szereplője számára drágábbá teszi a működést.

Ez a fordulat az IVSZ szerint különösen nehézzé teszi a kormány által vállalt 2014-2020 Nemzeti Infokommunikációs Stratégia vagy az Európai Unió által elfogadott Digitális Menetrend teljesítését, a szélessávú fejlesztések vagy az e-közigazgatás előremozdítását, de az oktatás és digitális készségek fejlesztése révén elérhető munkahely-teremtési igyekezetet is.

Az IVSZ előzetes véleménye szerint a 2014. október 21-én benyújtott T/1705. számú törvényjavaslat 150. §-a szerinti „internetadó” hatásai a következők lehetnek:

  • ellehetetleníti a háztartások szélessávú internet összekötetéssel történő ellátását 2018-ra;
  • negatív hatást gyakorol a GDP növekedésére;
  • a szolgáltatások természetes konvergenciája ellen hat;
  • az adóelkerülő, tisztán internet alapú nemzetközi cégeknek biztosít további versenyelőnyt;
  • a kis-közepes kábelszolgáltatókat rövidtávon megszűnésre kényszeríti;
  • a mobil cégek jövőbeni üzleti modelljét, legális szolgáltatásait (tartalomszolgáltatás: mobil TV, zenei streaming) közép-hosszútávon ellehetetleníti;
  • a fix szolgáltatókat tartós veszteségbe sodorja, középtávon a verseny teljes megszűnésével, a tőkeerős szolgáltatók kivonulásával fenyeget;
  • amennyiben az IPTV-re is vonatkozik, úgy az az óriási adatigény miatt várhatóan lekerül a szolgáltatók palettájáról

Az IVSZ Távközlési Tagozata részletes szakmai véleményét ma délután teszi közzé.