2014. október 03.

Az MRSZ elnöke a reklámadóról

Urbán Zsolt a Médiapiac konferenciáján beszélt a reklámadó bevezetésének tapasztalatairól, valamint az iparág és a szövetségek előtt álló teendőkről.

Urbán Zsolt a Médiapiac konferenciáján beszélt a reklámadó bevezetésének tapasztalatairól, valamint az iparág és a szövetségek előtt álló teendőkről.

Urbán Zsolt, a Magyar Reklámszövetség elnöke a Hatékony kommunikáció napja 2014 megnyitóbeszédében hangsúlyozta, hogy a nyár a reklámadó körüli bizonytalanság jegyében telt, ugyanakkor a törvénynek volt egy jó oldala is, nevezetesen, hogy összehozta az iparág szereplőit. Olyanok is beszélgetni kezdtek egymással, akik korábban nem találták meg a közös hangot, és nem csak a médián belül, de például a kiskereskedők és FMCG-gyártók viszonylatában is, hiszen mindenkit érint a téma. (A Marketing Mood Barometer eredményei vissza is igazolták, hogy a marketingszakma szolidáris a kommunikációs iparággal ebben a kérdésben.) A szakmai szövetségek szintén együttműködtek az ügyben.

Otóber végén-november elején várható az MRSZ megbízásából készült új EY-tanulmány megjelenése, amely a korábbiaknál is részletesebben foglalkozik a médiagazdaság és a marketing társadalmon, gazdaságon belül elfoglalt szerepével. Ezen túl azonban a fogyasztói edukáció is kiemelt feladat lesz, hiszen a reklámadó-történet egyik legrémítőbb tanulsága, hogy az átlagemberek közül tízből nyolcan támogatták azt, és sikerült ellenségképet kreálni a médiából, a szakmai érvelés helyét a politikai vita vette át. Ezért a marketing társadalmi megítélésének javításáért proaktívan tenni szükséges.

Ami a törvényt illeti: a rövid távon szükséges jogkövető magatartás nem jelenti azt, hogy az iparág beletörődik a változásba. Folyamatosan és egyre hangosabban be kell mutatni a reklámadó hátrányait, és már középtávon érdemi alternatívát kell kínálni a költségvetés számára. Ami a „nagyvonalú” szövegezésből fakadó jogi bizonytalanságokat illeti: az MRSZ összegyűjtötte és közreadja az NGM témában született állásfoglalásait, de az első bírósági döntések megszületéséig nem lehetünk biztosak semmiben – állítja Urbán Zsolt.

Az állásfoglalás-gyűjteményt a mellékelt dokumentum tartalmazza.