Sok marketinges gondolkodik abban, hogy új partnerek segítségével igyekszik a legjobban kihasználni a digitális és az adatterületben rejlő lehetőségeket.

A marketingesek a hagyományos ügynökségi partnereiken kívüli szereplőkre is számítanak, mivel úgy vélik, hogy új tudások bevonására lehet szükség a digitalizálódás, az adatok felértékelődése, illetve a csatornafragmentáció és a fogyasztói sokszínűség erősödése nyomán. Ez az egyik legfontosabb megállapítás a The Path Forward: Marketing’s Outlook Into The Digital Future elnevezésű friss tanulmányban, amelyet a CMO Council és az Ebiquity jegyez.

A megkérdezett marketingvezetők 83 százaléka keres olyan új partnereket, akik képesek az üzleti kérdéseikre választ adni és olyan specializált tudással rendelkeznek, amivel a klasszikus reklám- és médiaügynökségek (még) nem. Eleve váltást jelent, hogy mind többen keresnek a klasszikus ügynökségi kapcsolatok helyett olyan partnerségeket, amelyekben megoldásszállítók hoznak komplex válaszokat az üzleti kihívásokra.

E megoldásszállítók gyakran technológiai cégek, ami nem is csoda, hiszen a marketingesek az alábbiakat gondolják a legfogósabb kihívásoknak, amelyekkel a marketingszervezetek manapság szembesülnek:

  • Az adatrobbanás kezelése. E téren csak a megkérdezettek 30 százaléka elégedett a saját teljesítményével.
  • Az adatok megfelelő elemzése annak érdekében, hogy a fogyasztók számára személyre szabott élményeket tudjanak kínálni. E téren csak 29 százalék teljesít jól a saját értékelése szerint.
  • A büdzsémegszorítások leküzdése és a ROI hitelt érdemlő igazolása. Ebben a marketingesek 40 százaléka nyújt jó teljesítményt.

A válaszadóknak mindössze 5 százaléka mondta azt, hogy nőtt az elégedettségük a hagyományos ügynökségi partnerekkel kapcsolatban, és jellemző volt az a vélemény, hogy az ügynökségi partnerek köre jelentősen átalakult az utóbbi 1-2 évben. Ez nem azt jelenti, hogy x reklámügynökséget y reklámügynökségre váltottak le, hanem azt, hogy más "műfajú" szakértőket is bevontak a korábbi partnerek mellé, összefüggésben a (nem kizárólag a kommunikációt érintő) digitális kihívásokkal.

A mind bonyolultabb környezet gyakran (ön)bizalomhiányt szül. Az elvárások nőnek, miközben a környezet egyre nehezebb. A mérési problémák és a partneri kapcsolatok átalakulása együttesen ahhoz vezet, hogy a marketingvezetők gyakran megkérdőjelezik a partnereik teljesítményét és megbízhatóságát, akár jogos ez, akár nem. Ennek az egyik következménye, hogy az utóbbi időben megnőtt a tenderek száma, ami már nem csak a jobb árakról, hanem az új tudások bevonásáról is szól.

A kutatásról

A kutatás 2015 első felében zajlott, összesen 276 marketinges megkérdezésével. Közülük 47 százalék képviselte a CMO/marketingért felelős alelnök szintet. A megkérdezettek mögött álló cégek 54 százaléka 1 milliárd dollár feletti forgalmat bonyolít.

A részletes kutatás letölthető itt.

A láthatatlan árucikk, amit mindennap használunk

1 napja

Vannak piacok, ahol többek között áram is kapható. Persze nem a zöldségpiacokhoz hasonló helyek ezek, hanem tőzsdei felületek. De vajon hogyan alakult ki a villamos energia kereskedelme? (x)