2018. március 22.

Az adósságok 0,6 százalékát fizetik készpénzben

A befizetések alig több mint fél százaléka érkezik készpénzben, a postai csekkes befizetések aránya pedig 2017-ben 60 százalékról 55 százalékra mérséklődött.

Európa egyik vezető kintlévőség-kezelő vállalatcsoportja, az EOS Csoport több százezer, 2017-ben Magyarországon kezelt fedezetlen ügyet vizsgált meg kutatásában. Az eredmények azt mutatják, hogy Budapesten is csak a befizetések 3 százaléka történik készpénzben, ez az arány minden más megyében 1 százalék alatt van. Az átutalások aránya 2016-hoz képest tavaly 37 százalékáról 42 százalékra emelkedett országos szinten a postai csekkek rovására (60 százalékról 55 százalékra csökkent).

A tartozás átvételét követő első befizetések időpontját tekintve a banki követeléseket fizetik ki először, utána a telekommunikációs számlákat, és legkésőbb a közüzemi elmaradást.

„Az okostelefonok és az internet már olyan mélyen beágyazódott a különböző társadalmi csoportok mindennapi életébe, hogy sok esetben már fontosabbnak tartják a telekommunikációs szolgáltatásokat, mint az alapvető közüzemi ellátást. Ez főként igaz a 20 és 40 év közötti generációra" – mondta el Agárdi Marianna, az EOS Faktor Zrt. fedezetlen követeléskezelési igazgatója.

Fontos megjegyezni, hogy egy tartozást minél később kezd törleszteni az adós, annál nagyobb terheket kénytelen viselni vele kapcsolatban.

Ha egy 100 000 forintos banki tartozást veszünk példának, amely évente 10 százalék késedelmi kamattal gyarapszik, úgy a következő költségekkel kell számolni egy éves késedelem esetén:

+ 10 000,- késedelmi kamat

+ 5 000,- fizetési meghagyás díja

+ 5 000,- ehhez tartozó jogtanácsosi munkadíj

+ 5 000,- végrehajtás díja

+ 4 000,- ehhez tartozó jogtanácsosi munkadíj

+ 16 800,- végrehajtót megillető behajtási jutalék

+ 8 500,- helyszíni eljárás díja

Összesen: 154 300 forint, amely az alapkövetelés több mint másfélszerese.

„Közös érdekünk, hogy a tartozásokat minél egyszerűbben, és mindkét fél által elfogadható megoldással rendezzük. A fenti példán is látható, hogy a fennálló jogos követelés esetén a késedelem rendkívül drága tud lenni, ezért javasoljuk a mielőbbi kapcsolatfelvételt a követelés tulajdonosával. Egy kintlévőség-kezelőnek van mozgástere a könnyítések területén – lehetőség van többek között közösen kialakított feltételekkel részletfizetést biztosítani a törlesztések során" – tette hozzá Agárdi Marianna.

A Lidl 210 tonnával csökkenti műanyag-felhasználását

1 napja

A már bejelentett intézkedések mellett csökkenti a műanyag-felhasználását az év végéig a saját márkás ásványvizek PET-palackjainak súlycsökkentésével, továbbá műanyagcsomagolásának visszaszorításával.