2011. július 21.

Az ár-érték arány alapján veszünk élelmiszert

A Nielsen európai adatai eltérést mutatnak a magyar eredményekhez képest: a megfelelő ár és az ár-érték arány fordított sorrendben szerepel a listán.

A Nielsen európai adatai eltérést mutatnak a magyar eredményekhez képest: például a megfelelő ár és az ár-érték arány fordított sorrendben szerepel a listán.

Az élelmiszervásárlás elsődleges szempontja a magyaroknál a megfelelő ár-érték arány: ez 47 százaléknál szerepel döntő szempontként - derül ki a Nielsen adataiból. Ezt a fogyasztói ár (43%), a termék ismerete/korábbi használata (28%), a márkával szembeni bizalom (22%) és a promóció/árengedmény (20%) követi.

17% számára fontos, hogy kapható a kedvenc üzletünkben, vagy a baráti, családi ajánlás. A többféle változat 13 százalékot érdekel,a más termékekkel való együttes promózás pedig 11 százaléknak döntési szempont. A kényelmes használat azonban már csak kevesebb mint 10 százalékot érdekel, ahogy a szakértői ajánlás, a termékinnováció vagy a szezonalitás is.

Ha az 55 országra kiterjedő Nielsen-kutatás 28 európai piaci adatával vetjük össze a magyar válaszokat, vannak eltérések. Európában ugyanis a megfelelő fogyasztói ár vezet 41 százalékkal, s ezt követi a nálunk első ár-érték arány (39%). A dobogóra még 28 százalékkal az a tényező került fel, hogy a termék kapható ott, ahol rendszeresen vásárolok. Ez utóbbi dimenzió nálunk például csak 17 százaléknak volt fontos.

Európában a márka iránti bizalom is fontosabb, mint a magyaroknak. A honi válaszadók közül 22 százalék tartotta ezt fontosnak, míg kontinentális szinten ez az arány 27%. Szintén jobban adnak európa többi országában átlagosan a kényelmes felhasználásra, illetve a szezonalitásra és a termékhez kapcsolódó előnyös szolgáltatásra is.

Címkék: nielsen fmcg

Az első GDPR bírság háttere

13 órája

Tavaly nyáron indította a NAIH azt a vizsgálatot, amelynek következtében megszületett az első GDPR bírság Magyarországon.