2016. december 06.

Az audiovizuális piac változó arca

A közel 100 főt megmozgató OMD Predicts konferencián a piacot jelenleg leginkább foglalkoztató témákat járták körbe, azzal a nem titkolt céllal, hogy iránymutatást adjanak az ügyfelek számára.

A konferencia bevezető előadásában szó volt a TV és online piaci trendekről, előrejelzésekről, bővebben kitérve az online videós hirdetési lehetőségekre és a benne rejlő piaci potenciálra. Az audiovizuális tartalom fogyasztásában megelőzzük Amerikát, a több mint 4 órás TV nézés mellett, a digitális platformok erősödnek, jelenleg közel 2 órát töltünk online videó fogyasztással. Ez utóbbi területen további növekedésre számítunk, de az audiovizuális tartalmak fogyasztása átalakul a jövőben: a lineáris TV-t felváltja az online alapú TV, az IPTV penetráció dinamikusan nő, a televíziós műsorokat interneten keresztül nézzük vissza. Továbbá a hagyományos távirányító eltűnik, a csatornákat applikációk helyettesítik és alapvetően nem csatornákat, hanem tartalmat fogyasztunk, egyre több képernyőn.

A „multiscreenerek” egyelőre még egy szűk réteget képviselnek, de kereskedelmileg fontos és dinamikusan növekvő csoport, akiket máshogy kell megszólítanunk. Hirdetési szempontból a célzott, személyre szabott és interaktív kommunikáció jelenti a jövőbeli megoldást, ami együtt jár az audiovizuális digitális médiaköltés növekedésével.

Ezeknek a globális trendeknek a figyelembevételével kell formálnunk a kommunikációs stratégiánkat a hatékonyság érdekében, ami jelenti egyrészt a tv és online szinkronizálását, azaz több képernyő egyszerre történő összehangolását, másrészt a pontosabb célzást és az üzenetek kreatív személyre szabását.

Beszélhetünk-e jelenleg egységes audiovizuális médiatervezésről? Ha a különböző tervezési és vásárlási szempontokat jobban megvizsgáljuk, a TV esetében „egy nyelvet beszélünk”, egységesen értelmezettek a mérőszámok, a mérés a piaci szereplők által is elfogadott, míg az online videó esetében sokkal árnyaltabb a kép, tervezési, vásárlási és mérési szempontból is. Jelen piaci körülmények között az eGRP semmiképpen sem értelmezhető a GRP-hoz hasonló módon. A piac igényli egy transzparens mérési rendszer bevezetését, aminek a segítségével egységesen tudjuk értelmezni a TV és online videó megjelenések hatékonyságát.

Jelenleg közkedvelt téma a piacon az ad verification témakör: brand safety, ad freud, viewability vagy az ad blocking, ami azonban csak a jéghegy csúcsa. A mérési stratégia az, amivel ténylegesen foglakozni kell.

Az első és legfontosabb lépés, a világos mérési stratégia kialakítása a digitális marketingben. Az OMD scorecard 5 szempont alapján épül fel (pl. csatornahasználat, fogyasztó stb.), segítve az ügyfeleket a digitális fejlettségi szint megállapításában és szakembergárdája segítségével a megfelelő mérési stratégia kialakításában.

Az OMD fontosnak tartja a szakmai kérdések tisztázását és az ügyfelek támogatását edukatív tartalommal és konkrét iránymutatással, ezért hasonló szakmai konferenciákat a jövőben is terveznek.

Az üzleti titok hatékonyabb védelme?

2018. szeptember 18.

Nem kapott nagy visszhangot az üzleti titok magyarországi újraszabályozása, pedig az üzleti titok védelméről szóló 2018. évi LIV. törvény gyökeresen megváltoztatta az üzleti titokkal kapcsolatos korábbi szabályrendszert.