2016. december 06.

Az audiovizuális piac változó arca

A közel 100 főt megmozgató OMD Predicts konferencián a piacot jelenleg leginkább foglalkoztató témákat járták körbe, azzal a nem titkolt céllal, hogy iránymutatást adjanak az ügyfelek számára.

A konferencia bevezető előadásában szó volt a TV és online piaci trendekről, előrejelzésekről, bővebben kitérve az online videós hirdetési lehetőségekre és a benne rejlő piaci potenciálra. Az audiovizuális tartalom fogyasztásában megelőzzük Amerikát, a több mint 4 órás TV nézés mellett, a digitális platformok erősödnek, jelenleg közel 2 órát töltünk online videó fogyasztással. Ez utóbbi területen további növekedésre számítunk, de az audiovizuális tartalmak fogyasztása átalakul a jövőben: a lineáris TV-t felváltja az online alapú TV, az IPTV penetráció dinamikusan nő, a televíziós műsorokat interneten keresztül nézzük vissza. Továbbá a hagyományos távirányító eltűnik, a csatornákat applikációk helyettesítik és alapvetően nem csatornákat, hanem tartalmat fogyasztunk, egyre több képernyőn.

A „multiscreenerek” egyelőre még egy szűk réteget képviselnek, de kereskedelmileg fontos és dinamikusan növekvő csoport, akiket máshogy kell megszólítanunk. Hirdetési szempontból a célzott, személyre szabott és interaktív kommunikáció jelenti a jövőbeli megoldást, ami együtt jár az audiovizuális digitális médiaköltés növekedésével.

Ezeknek a globális trendeknek a figyelembevételével kell formálnunk a kommunikációs stratégiánkat a hatékonyság érdekében, ami jelenti egyrészt a tv és online szinkronizálását, azaz több képernyő egyszerre történő összehangolását, másrészt a pontosabb célzást és az üzenetek kreatív személyre szabását.

Beszélhetünk-e jelenleg egységes audiovizuális médiatervezésről? Ha a különböző tervezési és vásárlási szempontokat jobban megvizsgáljuk, a TV esetében „egy nyelvet beszélünk”, egységesen értelmezettek a mérőszámok, a mérés a piaci szereplők által is elfogadott, míg az online videó esetében sokkal árnyaltabb a kép, tervezési, vásárlási és mérési szempontból is. Jelen piaci körülmények között az eGRP semmiképpen sem értelmezhető a GRP-hoz hasonló módon. A piac igényli egy transzparens mérési rendszer bevezetését, aminek a segítségével egységesen tudjuk értelmezni a TV és online videó megjelenések hatékonyságát.

Jelenleg közkedvelt téma a piacon az ad verification témakör: brand safety, ad freud, viewability vagy az ad blocking, ami azonban csak a jéghegy csúcsa. A mérési stratégia az, amivel ténylegesen foglakozni kell.

Az első és legfontosabb lépés, a világos mérési stratégia kialakítása a digitális marketingben. Az OMD scorecard 5 szempont alapján épül fel (pl. csatornahasználat, fogyasztó stb.), segítve az ügyfeleket a digitális fejlettségi szint megállapításában és szakembergárdája segítségével a megfelelő mérési stratégia kialakításában.

Az OMD fontosnak tartja a szakmai kérdések tisztázását és az ügyfelek támogatását edukatív tartalommal és konkrét iránymutatással, ezért hasonló szakmai konferenciákat a jövőben is terveznek.