2011. június 27.

Az első kreatív hatékonysági díjat a britek kapták

A Cannes Lions utolsó díjkiosztó napján a hollandok, a britek és az amerikaiak örülhettek nagydíjaknak.

A Cannes Lions utolsó díjkiosztó napján a hollandok, a britek és az amerikaiak örülhettek nagydíjaknak.

Négy kategóriában osztottak díjakat az utolsó gálaesten a Cannes Lions fesztiválon. A nagy presztízsű Film kategóriában az amszterdami Wieden + Kennedy nyerte a nagydíjat a Nike számára készült kampányával. Az összesen 3310 nevezésből 299 került shortlistre és 14 arany mellett 30 ezüstöt és 57 bronzot osztottak.

A Film Craft kategóriában második alkalommal osztottak díjat, ezúttal a new yorki Droga5 Puma számára készült alkotása nyerte a grand prix-t az 1322 nevezés közül. Mellette a 116 rövidlistás közül 12 arany, 17 ezüst és 24 bronz került ki.

Titanium & Integrált kategóriában a kiosztható két nagydíj közül csak egyet adtak oda: a Droga5-nak a Bing Jay-Z-s kampányáért Integrált kategóriában, míg a Titanium grand prix ezúttal gazda nélkül maradt. A 480 nevezésből 32 került döntőbe, ebből 3 arany, 6 ezüst és 3 bronz született.

Első alkalommal hirdették meg a Kreatív hatékonyság kategóriát, amely végül 142 nevezést fogadott, ezek közül 10 került döntőbe, és 6 munka kapott oroszlánt. A valaha kiosztott első nagydíjat pedig a londoni Abbott Mead Vickers BBDO kapta a PepsiCo kampányáért.

Szintén ez alkalommal osztották ki az év reklámügynökségének járó elismerést, melyet a sao pauloi AlmapBBDO vehetett át. Az iroda a portlandi Wieden + Kennedyt és a new yorki BBDO-t gelőzte meg. Az év független ügynöksége díjat szintén a portlandi Wieden + Kennedy hozta el, a new yorki Droga5-ot és a hamburgi Jung von Mattot megelőzve.

Az év hálózata a BBDO lett, az Oglivy & Mathert és a DDB-t megelőzve. Az ügynökségi holdingok első alkalommal meghirdetett versengésében a WPP győzött, megelőzve az Omnicomot és a Publicis Groupe-ot.

A legtöbb díjat nyert produkciós cégnek járó aranypálmát a Smuggler USA kapta. A már korábban kihirdetett Az év hirdetője díjat pedig az IKEA képviselője vehette át.

Magyarországon startol az UNICEF új programja

15 órája

A Youth Challenge egyfajta „szociális start-up”, amely hátrányos helyzetű fiatalok csoportjait vonja be abba, hogy dolgozzanak ki innovatív megoldásokat az őket leginkább foglalkoztató problémákra.