Becsei Áron óraműves nem hisz a lehetetlenben. Az időben hisz, amelynek múlását néhány kiváltságos gyűjtő saját csuklójára pillantva is érezhet, amikor másfél-két éves várakozási idő és minimum ötvenezer euró kifizetése után megkapja a saját Bexei karóráját.

A maximalista Becsei Áron egy órásdinasztia harmadik generációját képviseli. Elődeitől az különbözteti meg, hogy bár foglalkozik javítással is, az építés szerelmese, legfőbb vágya, hogy a nagy kreátorok közé sorolják.

Miközben antik órákat újított fel, rájött, hogy akár saját időmérőket is alkothat, így 2003-ban elkészült a miniatűr dupla ingás Zappler asztali óra. Nemzetközileg ismertté 2009-ben vált Primus nevű, 365 alkatrészből álló karórájával, amely egy szabadalmaztatott háromtengelyű tourbillon szerkezetet rejt magában.

Noha Magyarországon nem létezik luxusórapiac, a Bexei a kezdetektől itthon működő, de főként a nemzetközi piacra dolgozó márka, külföldi gyűjtőkből álló elsődleges vevőkörrel. Ők pontosan értik, mit jelent az a kiváltság, ha valaki a Svájci Független Órakészítők Akadémiájának tagja, azaz egyike a világ legjobb órásainak.

Becsei Áron óraműves
Becsei Áron óraműves

A márka piacra történő bevezetésének idején a magyar termék világszintű megismertetése mindenképpen célként szerepelt a stratégiában

– mondja Becsei Áron.

A Bexei-termékeket a legmagasabb szintű kidolgozás, az egyedi stílusjegyek teszik jól felismerhetővé. Ezen a ponton jegyzi meg az óraműves, hogy az olyan felső kategóriás márkák esetében, mint amilyen a Breitling, a Tag Heuer vagy a Cartier, jellemzően a marketingosztályt, a márkaértéket fizeti meg a vásárló, nem feltétlenül az óraszerkezet komplikáltságát.

Becsei Áron munka közben
Becsei Áron munka közben

Idő és keret hiányában a sorozatgyártott óráknál nehezen tudják megoldani a kézi finomítást, és az egyedivé tételre sincs annyi lehetőség, mint a Bexei-nél

– magyarázza.

Bár tisztában van a jelentőségével, az utóbbi években nem sokat foglalkozott a marketinggel, a rövidebb határidők érdekében minden erejét az órák készítésre koncentrálta. A klasszikus marketing-kommunikációs megoldások a prémium szegmensben nem is működnének igazán, és bár rendszeresen publikál katalógusokat, van Facebook-, illetve Instagram-oldala is, a modelleket alapvetően szakkiállításokon és a gyűjtők számára rendezett privát vacsorákon mutatja be, ahol a vevők azzal az érzéssel is gazdagodnak, hogy egy Becsei-óra birtokosaként kivételes, kortárs műtárgy tulajdonosai lehetnek.

Az óragyártást meghatározó trendekről:

Drága órák-modern anyagok: Ha olyan újításról van szó, mint a karbon vagy a titán beépítése, akkor jót tesz az iparnak.

Nagy méretű órák divatja: Jelenleg ez a meghatározó, de kezd visszajönni a kis méret is. Olyan ez, mint a miniszoknya és a hosszú szoknya váltakozó divatja.

Okosórák: Annyira órák, mint egy mobiltelefon, nem lehet összehasonlítani őket egy mechanikus órával.

(A portré eredetileg a Médiapiac 2018/5-6. számában jelent meg. A lapra itt fizethet elő, illetve ezeken a standokon veheti meg.)
A cikk szerzője Tóth Olivér

Nézze meg Tóth Olivér teljes profilját a Ki Kicsoda? oldalunkon.