2016. május 12.

Az online költés megelőzte a televíziót Európában

Az IAB Europe az Interacton mutatta be a 27 piacot felölelő AdEx Benchmark kutatás számait. Eszerint tavaly 36,2 milliárd euró volt a kontinens online reklámköltése, míg televíziós hirdetésekre 33,3 milliárd eurót fordítottak.

A digitális piac a megelőző évhez képest 13,1 százalékkal bővült, a vizsgált országok közül pedig húszban már két éve tart a kétszámjegyű növekedés. A leggyorsabban Írország (29,0%), Bulgária (22,3%) és Lengyelország (21,8%) fejlődött tavaly. A legnagyobb piac az Egyesült Királyság, amely önmaga 11,8 milliárd eurót adott a teljes költésből – náluk már 2010 óta az internet a legnagyobb médium. A második legnagyobb piac, Németország ennek felét sem éri el (5,8 milliárd euró); Franciaország 4,2 milliárd, Olaszország pedig 2,1 milliárd euróval részesedik a reklámtortából.

A jelentés szerzői felhívták a figyelmet, hogy a digitális marketing másodhegedűsből kihagyhatatlan csatornává vált, egyúttal az elmúlt években ennek a csatornának köszönhető, hogy a kontinens reklámpiaca nem zsugorodott.

A legnagyobb szegmens a kereső, 16,9 milliárd eurós költéssel, viszont „csak” 12,6 százalékkal növekedett, szemben a 17,4 százalékkal bővülő, és így 13,9 milliárd eurót elérő display költéssel. Az apróhirdetések piaca 5,4 milliárd eurós.

Formátumok közül a mobil és a videó terjedése a legfontosabb. A 60,5 százalékkal növekedő mobil display immár a teljes display-piac 25,4 százalékát adja, de az Egyesült Királyságban és Írországban már a teljes online forgalom közel fele mobilról érkezik. Az online videó a display piac 16,7 százalékát képviseli.

(Forrás: IAB Europe via Warc)