Az online videómegosztó platformok térnyerésének, valamint a hirdetők számára rendelkezésre álló lehetőségek folyamatos bővülésének köszönhetően egyre több cég veszi fel a kommunikációs eszköztárába az online videóhirdetéseket is. Gyakran azonban a hirdetők megragadnak azon a szinten, hogy a TV képernyőre, vagy egyéb felületekre készült mozgóképes anyagaikat – jobb esetben némileg újraszerkesztve, rosszabb esetben vágatlan formában – töltik fel az internetre. Kevesen ismerik fel azt a lehetőséget, hogy egy teljes mértékben a YouTube és/vagy Facebook platformokra optimalizált, vagy akár a nulladik pillanattól kezdve már oda is tervezett videóval jóval kedvezőbb eredményt lehet elérni. Cikkünkben azokat a különbségeket gyűjtöttük össze, amiben egy online videó eltér egy TV reklámtól.

Alacsonyabb forgatási költségek

Egy online videó forgatási költségei jelentősen elmaradnak egy hasonló kaliberű TV reklám költségeitől. A színészek a TV szó hallatán hajlamosak bizonyos szorzóval beárazni a szereplésüket. Bizonyos esetekben egyszerűbb és olcsóbb technikai eszközök felhasználásával is lehet forgatni, a jogdíjak pedig jóval alacsonyabbak a kizárólag online felhasználás esetén. Mit jelent ez a gyakorlatban? Egyrészről nem feltétlenül egy egyszeri videóban kell gondolkozni, meg lehet próbálni akár egy több elemből álló, egymásra épülő videós tartalmi stratégiát is. Másrészről megnyílik a piac azon szereplők számára is, akik eddig a költségkeretből fakadó korlátok miatt nem tudtak ezzel az eszközzel tervezni. Általánosságban elmondható, hogy lényegesen több a lehetőség a spórolásra, adott esetben akár egy egyszerű alapötlet is elviszi a hátán a videót. Mindkettőre kitűnő példa az amerikai Athlean-X által alkalmazott stratégia. A cég táplálékkiegészítőket és különböző edzésprogramokat árul online. Ahelyett azonban, hogy hagyományos hirdetéseket alkalmazna, a tananyag egy részét feltölti online edukációs videó formájában, törekedve arra, hogy olyan aktív nézőtábort építsen, akik kitűnő értékesítési alapot képeznek az időszakos kereskedelmi akciók esetében is.

 

Eltérő hirdetési mechanizmus

Mind a YouTube, mind a Facebook hirdetési rendszerében egyre kifinomultabbak a hirdetési lehetőségek. A YouTube esetében a leggyakoribb (és egyben leghatékonyabb) videó hirdetési formátum az ún. preroll hirdetés, ahol a nézőnek 5 másodpercet mindenképp meg kell tekinteni, majd ezután dönthet úgy, hogy tovább nézi vagy átlépteti a hirdetést. A Facebook egyre több lépést tesz annak érdekében, hogy kedvezőbb lehetőségeket biztosítson a hirdetők számára, jelenleg talán az egyik legérdekesebb megoldása az automatikusan induló videóhirdetések bevezetése. Mindkét platform esetében közös azonban, hogy a hirdető kizárólag a megtekintett videók után fizet (CPV = Cost Per View), a fajlagos költség pedig lemehet akár 5-6 Ft/videó megtekintés alá is. Így elkerülhető az a jelenség, hogy olyan megtekintések után fizet a hirdető, ami valójában nem történt meg. A YouTube hirdetés tervezésekor mindenképp érdemes figyelni arra, hogy már az első 5 másodperc tartalmazzon a néző számára legalább egy olyan elemet (egyedi vizuális elem, zene, meghökkentés, sales érv stb.), ami arra motiválja, hogy ne kattintson a tovább gombra. A Facebook esetében is hasonló a helyzet, itt azonban még arra is szükséges figyelni, hogy az automatikusan induló videók alatt nincs hang, emiatt ajánlott olyan videókat kiemelni, amelyek audio elem nélkül is értelmezhetőek, vagy legalább felkeltik a felhasználó figyelmét annyira, hogy felkapcsolja a hangot. Követendő példa lehet a Nail Communications CSR hirdetése.

Nagyobb lehetőség a kreativitásra

Többé nem az adott hosszúsághoz igazodik a tartalom, hanem az ötlet alapján választható meg a hossz. Az online videóhirdetések esetében nem kerül többe a hosszabb reklám, nem kell tartani a TV reklámok esetében megszokott 30 másodperces keretet, ezáltal nagyobb tér nyílik a kreativitásra. További érdekesség, hogy az online videók interaktívvá tehetőek, a néző akár – a kurzor segítségével vagy érintőképernyő esetén az ujjával – bele is avatkozhat a videó eseményeibe, maga eldöntheti a sztori végét. Passzív nézőből így könnyedén aktív szereplővé válik, ami növeli a márka iránti elköteleződés mértékét. Érdemes egyértelmű call-to-action gombokat is elhelyezni a videóban, így a nézőket a megtekintés után/közben egyből terelhetjük a konverziós tölcsérbe. Interaktív online hirdetésre minta a VEMOCO kisfilmje.

Pontosabb célozhatóság

Az online hirdetések esetében pontosan meghatározható a célközönség és jobban targetálható, mint az a TV esetében jellemző, így nem kell az irreleváns megtekintésekért fizetni. Egy hirdetési kampány során több kreatívot is tesztelhetünk és futtathatunk párhuzamosan külön célközönségek igényeire szabva. Ilyen megoldásra példa a GEICO Biztosító YouTube preroll kampánya, ahol ugyanazt az üzenetet hirdették más-más szituációba helyezve, a videókat pedig eltérő célközönségekre célozták. A kampány külön érdekessége, hogy bár 30 másodperces szpotokról van szó, a tényleges üzenet és tartalom megjelenik az első 5 másodpercben, a maradék időben pedig a kép gyakorlatilag kimerevedik. Egyedi megoldás a jelenlegi hirdetési mechanika maximális kihasználására.

További változatok itt, itt és itt.

Vírushatás

Amennyiben sikerül a felhasználók számára releváns, hozzáadott értékkel bíró tartalmat biztosítani, akkor a megosztásoknak köszönhetően, hosszú távon a hirdetési költségek akár a nullához konvergálhatnak. Egy idő után már kizárólag azért nézik meg az emberek a videót, mert az korábban már rengeteg felhasználóhoz eljutott, ezen a ponton pedig akár le is állíthatóak a hirdetési kampányok. Erre egy közismert példa a Volvo Trucks-tól:

A cikk szerzője Gáti Marcell

Nézze meg Gáti Marcell teljes profilját a Ki Kicsoda? oldalunkon.