Az online videómegosztó platformok térnyerésének, valamint a hirdetők számára rendelkezésre álló lehetőségek folyamatos bővülésének köszönhetően egyre több cég veszi fel a kommunikációs eszköztárába az online videóhirdetéseket is. Gyakran azonban a hirdetők megragadnak azon a szinten, hogy a TV képernyőre, vagy egyéb felületekre készült mozgóképes anyagaikat – jobb esetben némileg újraszerkesztve, rosszabb esetben vágatlan formában – töltik fel az internetre. Kevesen ismerik fel azt a lehetőséget, hogy egy teljes mértékben a YouTube és/vagy Facebook platformokra optimalizált, vagy akár a nulladik pillanattól kezdve már oda is tervezett videóval jóval kedvezőbb eredményt lehet elérni. Cikkünkben azokat a különbségeket gyűjtöttük össze, amiben egy online videó eltér egy TV reklámtól.

Alacsonyabb forgatási költségek

Egy online videó forgatási költségei jelentősen elmaradnak egy hasonló kaliberű TV reklám költségeitől. A színészek a TV szó hallatán hajlamosak bizonyos szorzóval beárazni a szereplésüket. Bizonyos esetekben egyszerűbb és olcsóbb technikai eszközök felhasználásával is lehet forgatni, a jogdíjak pedig jóval alacsonyabbak a kizárólag online felhasználás esetén. Mit jelent ez a gyakorlatban? Egyrészről nem feltétlenül egy egyszeri videóban kell gondolkozni, meg lehet próbálni akár egy több elemből álló, egymásra épülő videós tartalmi stratégiát is. Másrészről megnyílik a piac azon szereplők számára is, akik eddig a költségkeretből fakadó korlátok miatt nem tudtak ezzel az eszközzel tervezni. Általánosságban elmondható, hogy lényegesen több a lehetőség a spórolásra, adott esetben akár egy egyszerű alapötlet is elviszi a hátán a videót. Mindkettőre kitűnő példa az amerikai Athlean-X által alkalmazott stratégia. A cég táplálékkiegészítőket és különböző edzésprogramokat árul online. Ahelyett azonban, hogy hagyományos hirdetéseket alkalmazna, a tananyag egy részét feltölti online edukációs videó formájában, törekedve arra, hogy olyan aktív nézőtábort építsen, akik kitűnő értékesítési alapot képeznek az időszakos kereskedelmi akciók esetében is.

 

Eltérő hirdetési mechanizmus

Mind a YouTube, mind a Facebook hirdetési rendszerében egyre kifinomultabbak a hirdetési lehetőségek. A YouTube esetében a leggyakoribb (és egyben leghatékonyabb) videó hirdetési formátum az ún. preroll hirdetés, ahol a nézőnek 5 másodpercet mindenképp meg kell tekinteni, majd ezután dönthet úgy, hogy tovább nézi vagy átlépteti a hirdetést. A Facebook egyre több lépést tesz annak érdekében, hogy kedvezőbb lehetőségeket biztosítson a hirdetők számára, jelenleg talán az egyik legérdekesebb megoldása az automatikusan induló videóhirdetések bevezetése. Mindkét platform esetében közös azonban, hogy a hirdető kizárólag a megtekintett videók után fizet (CPV = Cost Per View), a fajlagos költség pedig lemehet akár 5-6 Ft/videó megtekintés alá is. Így elkerülhető az a jelenség, hogy olyan megtekintések után fizet a hirdető, ami valójában nem történt meg. A YouTube hirdetés tervezésekor mindenképp érdemes figyelni arra, hogy már az első 5 másodperc tartalmazzon a néző számára legalább egy olyan elemet (egyedi vizuális elem, zene, meghökkentés, sales érv stb.), ami arra motiválja, hogy ne kattintson a tovább gombra. A Facebook esetében is hasonló a helyzet, itt azonban még arra is szükséges figyelni, hogy az automatikusan induló videók alatt nincs hang, emiatt ajánlott olyan videókat kiemelni, amelyek audio elem nélkül is értelmezhetőek, vagy legalább felkeltik a felhasználó figyelmét annyira, hogy felkapcsolja a hangot. Követendő példa lehet a Nail Communications CSR hirdetése.

Nagyobb lehetőség a kreativitásra

Többé nem az adott hosszúsághoz igazodik a tartalom, hanem az ötlet alapján választható meg a hossz. Az online videóhirdetések esetében nem kerül többe a hosszabb reklám, nem kell tartani a TV reklámok esetében megszokott 30 másodperces keretet, ezáltal nagyobb tér nyílik a kreativitásra. További érdekesség, hogy az online videók interaktívvá tehetőek, a néző akár – a kurzor segítségével vagy érintőképernyő esetén az ujjával – bele is avatkozhat a videó eseményeibe, maga eldöntheti a sztori végét. Passzív nézőből így könnyedén aktív szereplővé válik, ami növeli a márka iránti elköteleződés mértékét. Érdemes egyértelmű call-to-action gombokat is elhelyezni a videóban, így a nézőket a megtekintés után/közben egyből terelhetjük a konverziós tölcsérbe. Interaktív online hirdetésre minta a VEMOCO kisfilmje.

Pontosabb célozhatóság

Az online hirdetések esetében pontosan meghatározható a célközönség és jobban targetálható, mint az a TV esetében jellemző, így nem kell az irreleváns megtekintésekért fizetni. Egy hirdetési kampány során több kreatívot is tesztelhetünk és futtathatunk párhuzamosan külön célközönségek igényeire szabva. Ilyen megoldásra példa a GEICO Biztosító YouTube preroll kampánya, ahol ugyanazt az üzenetet hirdették más-más szituációba helyezve, a videókat pedig eltérő célközönségekre célozták. A kampány külön érdekessége, hogy bár 30 másodperces szpotokról van szó, a tényleges üzenet és tartalom megjelenik az első 5 másodpercben, a maradék időben pedig a kép gyakorlatilag kimerevedik. Egyedi megoldás a jelenlegi hirdetési mechanika maximális kihasználására.

További változatok itt, itt és itt.

Vírushatás

Amennyiben sikerül a felhasználók számára releváns, hozzáadott értékkel bíró tartalmat biztosítani, akkor a megosztásoknak köszönhetően, hosszú távon a hirdetési költségek akár a nullához konvergálhatnak. Egy idő után már kizárólag azért nézik meg az emberek a videót, mert az korábban már rengeteg felhasználóhoz eljutott, ezen a ponton pedig akár le is állíthatóak a hirdetési kampányok. Erre egy közismert példa a Volvo Trucks-tól:

A cikk szerzője Gáti Marcell

Nézze meg Gáti Marcell teljes profilját a Ki Kicsoda? oldalunkon.


Az üzleti titok hatékonyabb védelme?

10 órája

Nem kapott nagy visszhangot az üzleti titok magyarországi újraszabályozása, pedig az üzleti titok védelméről szóló 2018. évi LIV. törvény gyökeresen megváltoztatta az üzleti titokkal kapcsolatos korábbi szabályrendszert.