2016. június 15.

Az önszabályozás a szlovák EU elnökség napirendjén

A reklám önszabályozásról, mint a „better regulation” legjobb példájáról Fazekas Ildikó tartott előadást.

A szlovák elnökség a holland elődjük által is napirendre tűzött témát folytatta, amely az EU által kiemelten kezelt kérdés – a jobb szabályozás, vagyis a jogi szabályozás mellett az egyéb szabályozási módok, mint az ön-és társszabályozás – volt.

A reklámszakma számára kiemelten fontos, hogy a reklám önszabályozás területén tett vállalásokról és az önszabályozó reklámszervezetek működéséről legyen elegendő információja a döntéshozóknak, és azt magas szinten elfogadják, valamint a jogszabályokban is elismerjék. Külön jelentőséget ad e kérdésnek, hogy ebben az évben zajlik a fogyasztóvédelemmel kapcsolatos EU jogszabálycsomag felülvizsgálata. A közlemúltban közzétett AVMS (médiát szabályozó EU irányelvben), valamint az adatvédelmi rendelet már fontos megállapításokat tartalmaz az önszabályozásról.

A konferencián az EU tagországok mellett vezető EU tisztségviselők és az OECD szakemberei is részt vettek.

Az EASA elismertségét mutatja, hogy az ön- és társszabályozásban érintett iparágak közül egyedüliként a reklám önszabályozás kapott szót a konferencián, hogy az önszabályozás teljes rendszerét az előzetes véleménykéréstől a monitoringig, valamint az új kihívásokra történő gyors reagálását, mint például a kódex digitális területekre történő kiterjesztését ismertesse – fogalmaz Fazekas Ildikó ÖRT főtitkár. Mint minden konferencián, a kávészünetek itt is fontosak voltak, és jó volt hallani, hogy a reklám önszabályozásról, mint sikertörténetről szóltak az EU képviselők és a kérdés tárgyalására életre hívott kerekasztal jelenlévő képviselői is – tette hozzá.

Az üzleti titok hatékonyabb védelme?

2018. szeptember 18.

Nem kapott nagy visszhangot az üzleti titok magyarországi újraszabályozása, pedig az üzleti titok védelméről szóló 2018. évi LIV. törvény gyökeresen megváltoztatta az üzleti titokkal kapcsolatos korábbi szabályrendszert.