Tom Dixon és Bea Åkerlund designer kollekcióival indítja az évet a válllalat.

Március elsején érkezik az IKEA legújabb dizájner együttműködése, amely egy új merész és nőies színt visz a svéd lakberendezési vállalat megszokott skandináv letisztultságot tükröző kínálatába.

Az OMEDELBAR névre keresztelt kollekció a Hollywoodban tevékenykedő svéd stylist és divat aktivista, Bea Åkerlund tervei alapján készült és a bennünk rejlő merészség kifejezésére buzdít.

A kollekció különlegessége, hogy bátran használja a különféle anyagokat, divatos formákat és színeket, és olyan meghökkentő inspirációkból építkezik, mint például a 3D modellezés. Az OMEDELBAR kollekció minden egyes eleme egyszerre önkifejezés, divat és stílusos kiegészítő.

 

Glamúr és Gótika

A jelmeztervezőként és stylistként tevékenykedő Bea Åkerlund nevét jól ismerik a film-, a zene- és a divatiparban.

Jelenleg Los Angelesben él, és kreációit számos híresség viselte az elmúlt évek során – Lady Gaga, Beyoncé, Madonna és Rihanna is dolgozott már együtt a tervezővel.

Bea a művészvilágban jól ismert polgárpukkasztó, extravagáns, mindig a határokat feszegető stílusáról, amit nem csak saját magán, de az általa megalkotott kreációkon keresztül is szeret kifejezni. Inspirációját Hollywood aranykorából, az ötvenes évek romantikával teli fekete-fehér klasszikus filmjeiből valamint a napjainkban reneszánszát élő, gazdagon díszített, mély és sötét árnyalatokat az arannyal ötvöző gótikus stílusból meríti. A két irányzat izgalmas ötvözete köszön vissza az IKEA-val közösen megálmodott limitált kollekcióban is.

 

Csíkok és csókok

Az OMEDELBAR kollekció egy exkluzív hálószoba és budoár érzetét kelti. A merész színválasztás, a fekete és a fehér dominanciája, amely az érzéki és kihívó élénkpirossal egészül ki olyanoknak készült, akik nem félnek felvállalni függetlenségüket és a személyiségükben rejlő erőt. A kollekció a dimenziókkal játszik – hiszen ki mondta, hogy a zsebórának pont akkorának kell lennie, hogy elférjen a tenyerünkben? vagy épp a kalapnak az legyen a rendeltetése, hogy fejfedőként hordjuk? Bea imádja a csíkozott mintákat, ezért ez a minta a kollekció meghatározó elemévé vált, csakúgy mint a piros csókos száj, amit számos formában, különböző méretű díszpárnákon, falmatricaként, vagy épp rúzslenyomatos poharakon köszön vissza. A vörös ajak olyannyira meghatározó a tervező életében, hogy saját bevallása szerint rúzsozott ajkakkal alszik éjszaka.

 

Nem csak stílusos, innovatív is

A kollekcióban található egy különleges, fekete, mintájában egy hálót idéző kéz alakú falra rögzíthető kézfej is. A dizájnhoz Bea különösen ragaszkodott, a kivitelezés azonban probléma elé állította az IKEA csapatát, ugyanis a részletgazdag kialakítás miatt túlságosan költséges lett volna a termék hagyományos módon történő gyártása. A probléma megoldása új utakat nyitott az IKEA számára, hiszen ez a kézfej lett a svéd lakberendezési vállalat első 3D nyomtatással készült tömegtermelésre szánt terméke.

 

Bemutatkozik a termék, ami felborítja a dizájn normákat

Az IKEA legújabb kollaborációja keretében a brit bútortervezőt, Tom Dixont kérte fel, hogy egy teljesen új megközelítést adjon a hagyományos ülőgarnitúráknak. Az együttműködés keretében született meg a DELAKTIG sorozat, ami olyan módon provokálja a bútorkárpit ipart, mint ahogy eddig soha senki se tette. Az eredmény pedig nemcsak egy kanapé, hanem egy’kollaboratív platform’, az otthoni élettér meghatározó helyszíne, ami mindenkit arra hív, hogy a saját maga ízlése szerint formálja.

 

Fejre állítani a kanapé ipart

Tom Dixon saját bevallása szerint sose volt átlagos ember.

Tinédzserként eltanácsolták az iskolából, szabadidejében egy banda basszusgitárosa volt és mindeközben folyamatosan a bútorok készítésével foglalkozott.

Azóta a világ minden táján ismert és elismert tervezővé vált, munkáival múzeumokban és londoni stúdiójában találkozhatnak a dizájner bútorok kedvelői. Tom a kereteken kívüli gondolkodásban hisz, minden egyes munkájában arra törekszik, hogy a konvenciókat kerülve olyan bútorokat alkosson, amik épp annyira sokoldalúak, mint az őket használó emberek. Ez a hitvallás határozta meg az IKEA-val közös együttműködést is, amikor a DELAKTIG kanapét megálmodták.

 

Hackerek a lakberendezésben?

Nem átlagos módon született meg a DELAKTIG kanapé sem.

A tervező és az IKEA közösen úgy döntöttek, hogy „nyitott forráskódú” projektté teszik a tervezési folyamatot így a tech iparág felé fordultak és 75 mesterszakos hallgató bevonásával alkották meg az egyedi kanapét.

A diákok új, friss szemléletet vittek a tervezőasztalra melynek köszönhetően az alkotók szeme a funkcionalitásra szegeződött.

 

Rajtad a sor!

A DELAKTIG sorozattal az IKEA mindenkit arra hív, hogy hozzáadjon a termék dizájnjához vagy épp teljesen megváltoztassa azt. A személyre szabhatóság jegyében nem csak a kanapé alakítható különböző módokon, de a tervezők különféle kiegészítőket is terveztek a sorozatba, melyek segítségével tovább variálható az összkép. A kanapé minden eleme mozgatható, így könnyen átalakítható egy kényelmes fekhellyé, a párnák átrendezésével sarokgarnitúra is képezhető belőle, a háttámla pedig kis asztallá alakítható a textil borítás eltűntetésével. Ideális választás kis és nagy terekhez egyaránt.