2018. június 05.

Befektet a Mars

Tavaly szeptemberben jelentette be “Fenntarthatóság egy generáció alatt” elnevezésű tervét.

A terv célja az olyan, üzletet és társadalmat fenyegető problémák megoldása, mint a klímaváltozás, az ellátási láncban tapasztalható szegénység, valamint az erőforráshiány.

Az 1911-ben alapított családi vállalkozás, a Mars mintegy egymilliárd dolláros beruházást indított útnak “Fenntarthatóság egy generáció alatt” névvel 2017 szeptemberében, amely számos előremutató és ambiciózus, az ENSZ Fenntartható Fejlődési Céljainak megfelelő törekvést fogalmaz meg. A terv legjelentősebb céljai közé tartozik a környezeti hatások csökkentése, a vállalat értékláncában dolgozó, csaknem egymillió ember munkakörülményeinek javítása, valamint az egészségesebb és boldogabb élet biztosítása több milliárdnyi ember és házikedvenceik számára a tudomány, az innováció és a marketing segítségével.

Bár a Mars fenntarthatósági terve hivatalosan csak tavaly indult el, a vállalat már korábban elkezdte megvalósítani az energiahatékonysággal és az üvegházhatású gázkibocsátás csökkentésével kapcsolatos céljait: a 2015-ös évhez képest 25 százalékkal mérsékelték a közvetlen működéshez kapcsolódó üvegházhatású gázok kibocsátását, ami azt jelenti, hogy 2007 óta közel egyharmados csökkenést értek el - írják.

„Az emberiség üvegházhatású gázkibocsátása megváltoztatta mind a légkör, mind a minket körülvevő éghajlat összetételét, amelynek hatását világszerte érezzük. Szakembereink a lehető legjobb tudományos ismereteket használják fel annak érdekében, hogy igazán komoly lépéseket tehessünk. Világszerte csökkentenünk kell az értékláncunkhoz kapcsolódó üvegháztartású gázok kibocsátását, 2025-ig 27 százalékkal, 2050-ig pedig 67 százalékkal: csak így tudjuk megakadályozni, hogy a bolygó ne haladja meg a két Celsius fokos felmelegedést” – nyilatkozta Zuzana Lošáková, a közép-európai Mars Multisales corporate affairs igazgatója. „Igazán büszkék vagyunk arra, amit eddig csoportként és az értékláncon keresztül elértünk, de fontos, hogy folytassuk azt, amit elkezdtünk, és céljainkkal megvédjük környezetünket” – tette hozzá Zuzana Lošáková.

A tervben meghatározott célok elérése érdekében a Mars két nagyobb szélerőműparkot működtet: 2015 eleje óta a texasi Mesquite Creek-ben, valamint 2016 májusától a skóciai Moy-ban. A két évvel ezelőtt felvásárolt skóciai létesítmény jelentősen hozzájárul a Mars fosszilis energiahasználattal, illetve üvegházhatású gázkibocsátással kapcsolatos törekvéseihez 20 turbinájával és 125 ezer megawatt/óra teljesítményével. A skóciai létesítmény által termelt árammennyiség teljes mértékben fedezi a Mars irodáinak és üzemeinek működését az Egyesült Királyságban, amely egyenlő 1,8 milliárd alutasakos Whiskas macskaeledel legyártásával. A texasi szélerőműpark jelenleg is elegendő áramot biztosít a Mars teljes amerikai működésének, amely megfelel 61 ezer átlagos amerikai háztartás áramellátásának. Az Egyesült Királyságon, valamint az Amerikai Egyesült Államokon kívül a vállalat jelenlegi működésének 100 százalékát megújuló forrásokból előállított villamos energiával biztosítja Belgiumban, Brazíliában és Litvániában, hamarosan pedig további országok csatlakoznak a kezdeményezéshez.

Pályázattal jön a Biztonságos Internet Nap 2020

6 órája

A Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat a 2020-as Biztonságosabb Internet Nap alkalmából offline játékkészítő és videópályázatot ír ki hazai általános és középiskolások számára.