2012. január 02.

Belehúztak a hirdetők az adventi időszakban

A médiahatóság elemzése szerint főleg parfüm és játék hirdetéssel találkozhattak a nézők a tévében.

A médiahatóság elemzése szerint főleg parfüm és játék hirdetéssel találkozhattak a nézők a tévében.

December első két hetében naponta átlagosan közel 10 százalékkal több reklám ment a tévében, mint szeptemberben, amikor napi átlagban 1500 hirdetés futott - derül ki a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) elemezéséből, amely a november 21.-december 11. közötti periódusban vizsgálata az m1, az m2, a Duna TV, az RTL Klub, a TV2 és a Viasat3 műsorát. Így az adventi időszakban átlagosan napi 1637 szpot ment az említett csatornákon.

A hat csatornán így a negyedik negyedévben összesen kb. 30 ezer darabbal több reklámmal találkozhattak a fogyasztók, mint az előző három hónapban. Ha a kereskedelmileg kiemelt 18-49 éves korcsoportot vizsgáljuk, ők az adventi időszakban átlagsan 16, míg a kiskorúak 7-8 percnyi (azaz mintegy 15-20 darab) reklámot néztek.

Külön elemezte a hatóság, hogy mennyi reklámmal bombázták a márkatulajdonosok a gyerekeket a nekik szóló hétvégi sávban. Eszerint a 866 reklám kétharmadában játékokat hirdettek. E sávban a legtöbb hirdetés a TV2-n futott, mintegy 704. Ez messze meghaladta az RTL Klubon látható 125 darabot. Ehhez képest a többi vizsgált tévén alig volt a gyerekeket megszólító reklám.

Ha nem szorítkozunk a gyerek célcsoportra, akkor az illatszerek vezettek, de az adventi időszakban jobban nyomultak a háztartási kisgépek és a szórakoztató elektronikai cikkek is. Az adventi időszak elején azonban a csengőhangosok és az ünnepi kínálatukat reklámozó hipermarketek ébredtek a legkorábban.

 

A tanulmány elérhatő alább kapcsolt dokumentumként.

Kapcsolódó dokumentumok

Az üzleti titok hatékonyabb védelme?

2018. szeptember 18.

Nem kapott nagy visszhangot az üzleti titok magyarországi újraszabályozása, pedig az üzleti titok védelméről szóló 2018. évi LIV. törvény gyökeresen megváltoztatta az üzleti titokkal kapcsolatos korábbi szabályrendszert.