2012. január 02.

Belehúztak a hirdetők az adventi időszakban

A médiahatóság elemzése szerint főleg parfüm és játék hirdetéssel találkozhattak a nézők a tévében.

A médiahatóság elemzése szerint főleg parfüm és játék hirdetéssel találkozhattak a nézők a tévében.

December első két hetében naponta átlagosan közel 10 százalékkal több reklám ment a tévében, mint szeptemberben, amikor napi átlagban 1500 hirdetés futott - derül ki a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) elemezéséből, amely a november 21.-december 11. közötti periódusban vizsgálata az m1, az m2, a Duna TV, az RTL Klub, a TV2 és a Viasat3 műsorát. Így az adventi időszakban átlagosan napi 1637 szpot ment az említett csatornákon.

A hat csatornán így a negyedik negyedévben összesen kb. 30 ezer darabbal több reklámmal találkozhattak a fogyasztók, mint az előző három hónapban. Ha a kereskedelmileg kiemelt 18-49 éves korcsoportot vizsgáljuk, ők az adventi időszakban átlagsan 16, míg a kiskorúak 7-8 percnyi (azaz mintegy 15-20 darab) reklámot néztek.

Külön elemezte a hatóság, hogy mennyi reklámmal bombázták a márkatulajdonosok a gyerekeket a nekik szóló hétvégi sávban. Eszerint a 866 reklám kétharmadában játékokat hirdettek. E sávban a legtöbb hirdetés a TV2-n futott, mintegy 704. Ez messze meghaladta az RTL Klubon látható 125 darabot. Ehhez képest a többi vizsgált tévén alig volt a gyerekeket megszólító reklám.

Ha nem szorítkozunk a gyerek célcsoportra, akkor az illatszerek vezettek, de az adventi időszakban jobban nyomultak a háztartási kisgépek és a szórakoztató elektronikai cikkek is. Az adventi időszak elején azonban a csengőhangosok és az ünnepi kínálatukat reklámozó hipermarketek ébredtek a legkorábban.

 

A tanulmány elérhatő alább kapcsolt dokumentumként.

Kapcsolódó dokumentumok