Korábban sosem volt példa arra, hogy azonnali kizárással büntessenek egy tagszervezetet a PRCA-nál. A Bell Pottinger esetében most mégis ez történt: több ellentmondásos politikai megbízás után Dél-Afrikánál szakadt el a cérna.

Paul Holmes PR-szakírónak a szakmai szervezetekkel szembeni egyik legfontosabb kifogása, hogy nem is emlékszik, mikor zárt ki utoljára tagot az amerikai vagy más nagy szövetség etikátlan magatartás miatt. (A szakértővel folytatott beszélgetésünk rövidített változata itt olvasható.)

Mintha csak erre reagált volna az élet: a The Holmes Report is beszámolt róla, hogy a brit PRCA egyhangú döntéssel kizárta tagjai közül a Bell Pottinger ügynökséget. Az ok: több ellentmondásos geopolitikai megbízást (Belarusz, Bahrein, Sri Lanka) követően a cég ezúttal a dél-afrikai Gupta-családnak dolgozott, az Oakbay Capital cégnél elnyert mintegy 1,2 millió font értékű megbízás keretében. Az indiai származású famíliát, akik néhány év alatt az ország legvagyonosabb polgárai közé emelkedtek, és többek között médiavállalkozásokat is üzemeltetnek, azzal gyanúsítják, hogy törvénytelen üzelmekben – például pénzmosásban, megvesztegetésben – is együttműködnek Jacob Zuma elnökkel, aki maga is számos perbe és botrányba keveredett már. A Herbert Smith Freehills ügyvédi iroda által végzett nyomozás megerősítette a gyanút, hogy

a Bell Pottinger munkája hozzájárult a faji feszültségek fokozódásához a Dél-Afrikai Köztársaságban.

 

A PRCA igazgatótanácsa úgy ítélte meg, hogy a Bell Pottinger munkája, és az általa kiváltott nemzetközi sajtóvisszhang súlyosan árt a szakmának, megsérti a szövetség szakmai és etikai kódexeit, ezért a korábban soha nem alkalmazott szankció, az azonnali kizárás mellett döntöttek. A dél-afrikai megbízást ellenző alapító, Lord Bell már tavaly távozott az ügynökségtől, míg a vezérigazgató, James Henderson (a leadképen) a döntést néhány nappal megelőzően mondott le, de menyasszonyával közösen birtokolt többségi tulajdonrészét megtartotta. Kérdés, hogy ez mennyit fog érni a jövőben, mert már több nagy ügyfél megszakította együttműködését az ügynökséggel a botrány kapcsán, és egyáltalán nem biztos, hogy a Bell Pottinger túléli ezt a válságot. Jelenleg a BDO tanácsadó cég bevonásával vizsgálják az értékesítés lehetőségeit.

A világ legnagyobb PR-ügynökségét vezető Richard Edelman „a szakma büszke pillanatának” nevezte a döntést, és hangsúlyozta, hogy

zéró toleranciát kell tanúsítanunk minden olyan megbízás irányába, ami aláássa a demokratikus intézményeket.

A PRCA döntése véleménye szerint „az álhírek és a megtévesztés elleni határozott kiállás bizonyítéka”.