A legfrissebb Connected Consumer Study szerint, a magyar lakosság 65 százaléka rendelkezik okostelefonnal. Az eszköz elterjedésével gyökerestül megváltoztak az internetezési szokásaink, hiszen menet közben most már nem csak információt keresünk, vagy videót nézünk, hanem egyre gyakrabban vásárolunk is. Ez komoly kihívást jelent a vállalkozások számára is, mivel ha meg akarnak felelni a felhasználói elvárásoknak, gyors és zökkenőmentes mobilélményt kell biztosítaniuk.

A Google megbízásából a Kantar TNS 2017-ben is elkészítette a Connected Consumer Study-t, amely internet- és mobilhasználati szokásokat mért fel.

A tanulmány elkészítéséhez 63 országból összesen 79 000, Magyarországról pedig 1000 embert kérdeztek meg, ami több mint kétmillió percnyi interjú anyag feldolgozását jelentette.

A felmérés rávilágít a globális trendekre, ugyanakkor olyan regionális és helyi különbségeket is megmutat, amelyek jelentős hatással vannak a vállalkozásokra.

Annak ellenére, hogy az okostelefonok 20 éve kerültek a piacra, 2017-re olyannyira elterjedtek, hogy a felmérésben szereplő mind a 63 országban meghaladta az 50 százalékot a mobilról internetezők aránya. A tanulmány szerint globális szinten átlagosan az emberek 76 százaléka mobileszközről megy fel a világhálóra, viszont az egyes országok között jelentős különbség látható.

Míg Szaúd-Arábiában 96 százalékos, Ukrajnában 51 százalék, Magyarországon pedig 67 százalékos volt ez az arány. Emellett a 63 országból 62-ben mondták azt a megkérdezettek, hogy ha internetezni szeretnének, akkor gyakrabban fordulnak a mobiltelefonjukhoz, mint az asztali számítógépükhöz.

Az internethasználat mobil központúvá vált - Google
Az internethasználat mobilközpontúvá vált - Google

Az élen járunk

Magyarországon 2017-ben a helyi lakosság 81 százaléka használja az internetet magáncélra, amely néhány százalékkal magasabb, mint a 77 százalékos globális átlag, továbbá az adatokból az is látható, hogy a magyarországi internethasználók 89 százaléka napi szinten megy fel a világhálóra.

Az használt tárgyak terén is történt változás: a tavalyi év folyamán a magyar lakosságnak átlagosan 2,5 csatlakoztatott eszköze volt. Az okostelefonok tekintetében is jelentős volt a növekedés: míg 2013-ban a helyi lakosságnak mindössze 34,3 százaléka rendelkezett ilyen szerkezettel, addig ez 2017-ben már 65 százalékos volt.

Dolgok internete - Google
Dolgok internete - Google

 

A számok azt mutatják, hogy a legkülönbözőbb korosztályok hasonlóan nagy arányban veszik igénybe a világhálót. Az internetezők 45 százalékát teszi ki a 45 év feletti polgárok, valamint szintén érdekes megemlíteni, hogy az 55 év feletti internetezők 43 százaléka mobilkészülékről megy fel a világhálóra.

Mit jelent mindez a vállalkozások számára?

A mobilnet gyökerestül megváltoztatta a szokásainkat, Magyarországon 2017-ben az internetezők 51 százaléka keresett információt, 43 százaléka nézett online videót és 19 százaléka vásárolt legalább olyan gyakran okostelefonról, mint asztali számitógépről, vagy tablettről.

A 2013-as adatokhoz képest óriási növekedés dokumentálható: 4 évvel korábban a keresések esetében ez az arány 15 százaléka, a videók esetében ez 10 százalék, és az online vásárlás esetében ez mindössze 4 százalék volt, vagyis a tranzakciók 475 százalékos növekedésről beszélhetünk.

Okostelefon-központúság hat az online vásárlásokra - Google
Okostelefon-központúság hat az online vásárlásokra - Google

„A mobilinternetezés türelmetlenné tette a felhasználókat, ha útközben vannak és a buszmenetrendet keresik, vagy a közeli bolt nyitvatartási idejét szeretnék leellenőrizni, minden másodperc számít.

Egy nemrég készített felmérés szerint a mobilról érkező látogatások 53 százaléka megszakad, mert az adott oldal 3 másodpercnél lassabban töltődött be. Sőt, minden második mobilnetező 2 másodperces oldalbetöltést várna el, valamint a megkérdezettek 46 százaléka azt mondta, hogy a mobilon való internetezés során a lassú oldalbetöltés a legbosszantóbb” - ismertette a kutatás eredményét Asabiny Miléva, a Google kiemelt ügynökségekért felelős managere.

 

Üzlet és ipar elől, a tech hátul 
2017 novemberében a Google felmérte, hogy hogyan teljesítenek mobileszközön az európai weboldalak: 21 országban és összesen 10 különböző szektorban nézték meg, hogy a mobil hirdetésekről az érkezési oldal teljes betöltése hány másodperc alatt történik meg. Magyarország átlagos oldalbetöltési sebesség terén kismértékben ugyan, de elmarad a 9,124 másodperces európai átlagtól, hazánkban 9,4 másodpercre nyúlik átlagosan egy mobilsite betöltése. A vizsgált országok közül Németország és Románia teljesített a legjobban, a 8,1 másodperces átlagos betöltési idővel.

A szektorok tekintetében hazánkban az üzleti és ipari oldalak teljesítettek az élen az átlagos 6,9 másodperces betöltési idővel, míg a technológia területén ez csak 12 másodperc volt.

 

Beszédes adat - Google
Beszédes adat - Google

 

„Napjainkban a mobilos internetezés egyre nagyobb szerepet kap.

A Cityfood ügyfeleinek is 23 százaléka már mobileszközről látogatja a weboldalukat, és amióta megújult és mobilbarát lett, már 10 százalék feletti az okostelefonról rendelők aránya.

De arról sem szabad megfeledkeznünk, hogy a mobilböngészés gyakran csak az első állomás egy értékesítési folyamatban, mely végül egy desktop vásárlásban végződik, így nem csak a mobil rendelések miatt érdemes optimalizálni a weboldalunkat. A Cityfood esetében a rendelések 9,35 százaléka ment végbe úgy, hogy mobileszközről is látogatta a weboldalt, de nem azon rendelt” - ismertetett egy esettanulmányt Ormándlaki Balázs, a Drive Online Marketing online marketing stratégiai tervezője.

Mi a megoldás?

Ahogy az a kutatásból kiderült a mobiltelefonok és az internet széleskörű elterjedésével egyre inkább kiéleződik a verseny a vásárlókért. Azok a vállalkozások lesznek sikeresek a jövőben, akik figyelembe veszik a mai fogyasztói igényeket és ennek megfelelően alakítják stratégiájukat.

Egy gyors és mobilra optimalizált weboldal kiemelkedően fontos, ez a Test My Site eszközzel egyszerűen leellenőrizhető. Az ingyenes alkalmazás felméri, hogy hány másodpercig tart az adott oldal teljes betöltése mobil eszközön keresztül, valamint, hogy hány látogatót veszít el az esetleges lassú betöltés miatt, továbbá ezen kívül azt is megmondja, hogy a weboldal szektorában hogyan teljesítek a versenytársak.

Disclaimer:

Magunkat is megmértük, és nem túl jó eredményt kaptunk: a mediapiac.com betöltési ideje 12 másodperc, szóval van tennivalónk még bőven :)

A cikk szerzője Béres Máté

Nézze meg Béres Máté teljes profilját a Ki Kicsoda? oldalunkon.