2016. október 13.

Célzott reklámokat kínálnak az okostévék

A Samsung felhívta ügynökségi és médiapartnerei figyelmét arra a hirdetési termékére, amely az okostévék adatai alapján a lineáris adásokban is célzott reklámokat helyez el.

Az AdExchanger beszámolója alapján az Egyesült Államokban 20, világszerte 50 millió smart TV-t értékesítő Samsung elérkezettnek látta az időt a technológia által szolgáltatott adatok monetizálására. Olyan módon szolgálnának ki célzott reklámokat az eszközökre, mint ahogy azt a DirecTV, a Comcast és a Dish a set-top boxok esetében teszik. A megoldás egyelőre tesztfázisban van, de beszámolók szerint lehetett már találkozni többképernyős kampányokkal.

A Samsung partnerei a nagyképernyős interaktív megoldásokat kiszolgáló Sorenson Media, kiadói oldalról pedig a Hearst és a Sinclair.

A GroupM fejlett tévés megoldásokat kínáló ügynöksége, a Modi elnöke, Michael Bologna szerint eddig még nem volt példa arra, hogy a sugárzott televíziós műsorokba okostévéken célzott reklámok kerüljenek. A megoldást ezidáig csak kábeltévék alkalmazták set-top boxon keresztül, valamint harmadik feles szolgáltatók, mint a Roku kínáltak elérés-alapú célzási megoldásokat.

A Samsung belépése a hirdetési piacra hatással lehet a nézettségmérésre is. Néhány televíziós szolgáltató, mint a Sinclair, a Hearst vagy a Tribune eddig sem voltak elégedettek a helyi adók Nielsen és a Rentrak által végzett mérésével. Ezt kiegészíthetik az okostévékből származó adatok is, igazolva a szóban forgó csatornákon futó reklámok értékét.

A Samsung sikerét ezen a területen a felhasználói piac mérete határozhatja meg, amihez egyéb készülékei, így okostelefonjai is hozzájárulhatnak. Az elmúlt időszakban végrehajtott felvásárlások, mint például a kanadai AdGear DSP júniusi megszerzése arra utalnak, hogy a cég többképernyős megoldásokban gondolkodik.