Az Emberi Erőforrások Minisztériuma, az Új Nemzedék Központ, valamint a Cartoon Network összefogott, hogy a fiatalok „digitális immunrendszerét” megerősítse. „Az aki ver, az nem haver” kampány arca Molnár Ferenc Caramel és Tóth Gabi lettek.

„Talán már közhely arról beszélnünk, hogy a digitális világ mennyi mindent nyitott meg előttünk. Ugyanakkor nem szabad arról sem megfeledkeznünk, hogy ez egy veszélyes üzem” – nyitotta meg a sajtótájékoztatót Novák Katalin, az Emberi Erőforrások Minisztériumának család-, ifjúság- és nemzetközi ügyekért felelős államtitkára. A szakpolitikus elmondta, hogy a fiatalok az online térbe való belépést védekezési eszközök nélkül, teljesen kiszolgáltatottan teszik meg. „Figyelünk a táskánkra, de nem figyelünk oda a digitális értelemben vett adatainkra.” – hívta fel a figyelmet az adatlopás elleni védekezés fontosságára is.

Az államtitkár megemlítette a Digitális Immunerősítő Programot, amelyet az Új Nemzedék Központ és a tárca indított 2017 májusában. A kezdeményezés keretén belül Digitális Immunerősítő Kerekasztal is alakult, melynek részese a Cartoon Network is. A kerekasztal találkozóin telekommunikációs, infokommunikációs, kiberbiztonsági cégek, reklámszakemberek és pszichológusok gyűlnek össze, s készítik el a fiatalok „digitális immuntérképét”, valamint a „digitális immuncsomagot”, amelyet hamarosan országos kampány juttat el a fiatalokhoz.

Fotó: „Az aki ver, az nem haver” kampány

Három éve indítottuk el a kezdeményezést, az volt a célunk, hogy a bántalmazás kényes és fontos témájára megoldást találjunk

– ismertette a rendezvényen Malgosia Chapman, a Cartoon Network közép-európai tartalom- és marketingigazgatója az „Aki ver, az nem haver” című kampányt. A szakember elmondta, különleges helyzetben vannak, hiszen gyermek márkaként megkapják az ifjúság figyelmét, amelyet a szórakoztatás mellett szeretnék fontos dolgokra fordítani. Ugyanakkor hangsúlyozta, hogy tapasztalataik szerint a bántalmazás nemcsak a gyerekeket, hanem a felnőtteket is érinti. Malgosia Chapman elmondta, kutatást végeztek annak érdekében, hogy megtudják a magyarországi helyzetet és, hogy megnézzék milyen eredményeket érhetnek el. A kampány a csatorna főműsor idejében, illetve online is látható lesz.

„A bántalmazásnak nagyon sok formája van, egyetlen mondat is okozhat komoly károkat egy gyerekben” – mondta el a rendezvényen Molnár Ferenc Caramel, aki Tóth Gabival vállalták, hogy a kampány arcai lesznek. Az énekes véleménye szerint a megoldás a példamutatásban és a megelőzésben rejlik, ugyanakkor leszögezte, hogy habár manapság már ciki valakit a külseje és egyéb dolgok miatt bántalmazni, valószínűleg az elkövetők is valaminek az áldozatai.

A cikk szerzője Béres Máté

Nézze meg Béres Máté teljes profilját a Ki Kicsoda? oldalunkon.