2014. február 12.

Classified hirdetések – semmi sem olyan, mint régen

Nemzetközi WAN-IFRA SFN tanulmány az apró-kiskeretes, tematikus hirdetésekről, a nyomtatott sajtó és az online felületek viszonyáról.

Nemzetközi WAN-IFRA SFN tanulmány az apró-kiskeretes, tematikus hirdetésekről, a nyomtatott sajtó és az online felületek viszonyáról.

Az újságok hirdetési árbevételeinek egyik fő pillére (főleg az USA-ban) az ún. classified hirdetések piaca is egykori önmagának árnyéka lett, miközben az interneten e hirdetési típus robbanásszerű növekedésnek indult.

Már a World Wide Web megszületése után hamarosan megjelentek rajta a classified hirdetések. Miközben néhány előrelátó újság felismerte ugyan, hogy az új médium milyen jó terep az ilyen jellegű privát hirdetések számára, az online apróhirdetéseket mégis a kiadói ipartól távol levő vállalkozások uralták – mint pl. a Craigslist.

Az újságok pedig azóta is küzdenek az apróhirdetések visszaszerzéséért. Sokféle stratégiát fejlesztettek ki, együtt léptek fel, vagy külső piaci szereplőkkel együttműködve. Vannak sikertörténetek is, mint pl. a CareerBuilder.com, amely az USA első számú álláskereső oldala, amely tevékenységét kiterjesztette Európára, Ázsiára és Dél-Amerikára is. Tulajdonosuk a Gannett Co., Tribune Co. és a The McClatchy Co.

Ilyen sikert ér el a Schibsted norvég cég is, amely kevesebb, mint 15 év alatt a skandináv újságból és kiadóvállalatból globális digitális apró/kiskeretes gyárrá vált. Az előrelátó gondolkodás, megfelelő mennyiségű pénz és kitartás, valamint a saját print piac kannibalizálására való hajlandóság, irigylésre méltó helyzetbe hozta a Schibstedet.

Az iparágnak a következő csatát a mobileszközökön kell majd megvívnia.

Nem egyszerű megtalálni, hogy miben áll a digitális apróhirdetések sikerének titka. Ezért a WAN-IFRA megbízta az ezen a téren nagy tapasztalatokkal rendelkező AIM Group céget egy tanulmány elkészítésével. A tanulmányhoz a terület sikeres szereplőinek sok korábbi és jelenlegi vezetőjét interjúvolták meg, akik beszéltek stratégiájukról, sikereikről és az elkövetett hibákról.

A tartalomból:

  • Túl tudják-e élni a nyomtatott apróhirdetések?
  • Dél‐Amerika robbanásszerű növekedése csábítja a nagy piaci szereplőket
  • Az indiai online apróhirdetések: egy még érintetlen hatalmas piac
  • A Schibsted sikertörténete – hogy tudtak ilyen okosak lenni
  • A Craiglist
  • Junk mail (spam) története Dél‐Afrikában
  • Craigslist gyilkosok? Kanadában sikerült nekik: eBay Classifieds’ Kijiji
  • Befektetők

A teljes tanulmány az MLE tagjai számára érhető el.

Kuvaszt népszerűsítő kiadvány jelent meg

2021. január 12.

Nemzeti kincsünk a kuvasz címmel jelent meg könyv a hungarikum bizottság támogatásával; ebből az alkalomból beszélt a magyar kutyafajták népszerűsítésének támogatásáról V. Németh Zsolt.