2013. március 25.

Coaching-konzultáció a Médiapiac konferencián

Hinora Ferenc business & executive coach a tapolcai Médiapiac konferencián konzultációkat tart az érdeklődőknek.

A Hinora Marketing Group 2012-ben egyedüli ügynökségként Magyar Brands díjat nyert. Hinora Ferenc executive & business coach-csal, az ügynökségi csoport vezérigazgatójával arról beszélgettünk, hogy vállalatába hogyan integrálódott be kiemelt szolgáltatási területként a coaching. A szakember a tapolcai Médiapiac konferencián konzultációkat tart az érdeklődőknek.
Hinora Ferenc

A nevedet viselő céget eddig elsősorban marketingtevékenységéről ismertük. Hogyan lett belőled coach?

Még évekkel ezelőtt eldöntöttem, hogy vezetői képességeimet szeretném fejleszteni, szeretném magamból a maximumot kihozni. Ráadásul ügynökségünk akkoriban nőtt kisvállalkozásból vállalattá, és nekem is fontos volt, hogy menedzserből leaderré tudjak válni. Egy coach segített nekem céljaim elérésében, és annyira megtetszett nekem a coaching szemlélet, hogy komolyabban elkezdtem ezzel foglalkozni. Azóta meghonosítottam és működtetem a coachingkultúrát a vállalatunkban és a coaching szemléletű vezetés elkötelezett híve vagyok. Emellett tanulmányokat folytattam a szervezetfejlesztés és a coaching területén és manapság is több vezetőt coacholok különböző üzleti témakörökben. Executive és business coachként is azt vallom, hogy annak a vezetőnek, aki igazán jó, mindenképpen érdemes személyre szabott vezetőfejlesztőhöz fordulnia, ahogy a legjobb sportolónak is szüksége van edzőre, akinek a segítségével képes kimagasló eredményt elérni. Ha pedig valaki nem tartja magát igazán jó vezetőnek, azért vegye igénybe coach segítségét, hogy megtalálja önmagában a jó vezetőt vagy a helyes célokat.

A coaching szervesen beépül a cég tevékenységei közé, vagy ez egy teljesen önálló terület?

Idáig is rengeteg auditot végeztünk cégek számára a marketing, a kommunikáció és a szervezetfejlesztés területén. Az audit szolgáltatásaink a coachinggal kiegészülve viszont már önálló divízióként épültek be a tevékenységeink közé, audit & coaching néven. Azt gondoljuk ugyanis, hogy ahhoz, hogy egy vállalkozás határozott marketing tevékenységet tudjon folytatni, kiegyensúlyozott szervezetre és vezetőkre van szükség. Természetesen jómagam coachként önállóan, az ügynökségi szolgáltatások nélkül is coacholok vezetőket. Több területen is tudok segítségükre lenni, de a kedvenc területeim például a business networking coaching, a personal branding, az executive coaching (menedzserből leaderré válás), az időgazdálkodás, a motiválás, a csapatépítés, a karriertervezés, stb.

Kik veszik ma igénybe egy coach segítségét? Van különbség a különböző iparágakban dolgozó vezetők igényei között?

A coaching a nagyvállalatoknál már nem ismeretlen. Sok nagyvállalat költ jelentős összegeket az egyes számú vezető, vagy a középvezetők személyre szabott fejlesztésére. A vezetők igényei személyenként és nem feltétlenül iparáganként változhatnak. Viszont vannak olyan iparágak, amelyek a coachingban rejlő lehetőségeket még nem annyira fedezték fel. Ilyen a médiapiac is. Meggyőződésem, hogy a kis-és középvállalatok operatív irányítóinak szintén nagyon hasznos lehet a coaching számos területen és azt se felejtsük, hogy a médiapiacon is számtalan kkv vállalat működik. Azt gondolom, hogy minden vezetőnek cégmérettől függetlenül szüksége lehet coachingra, sőt, sok helyzetben a sikeres növekedés záloga is lehet.

Hogyan kerülsz kapcsolatba a megbízóiddal?

Sokan tudják, hogy coachként is dolgozom és tudják, hogy milyen területeken tudok a segítségükre lenni. Többször előfordult már olyan is, hogy egy általam coacholt vezető ajánlott más vezetőnek. Valamint igyekszem a coaching hasznosságát és eredményeit több fórumon hangoztatni, hiszen ne feledjük, hogy jómagam is dolgozom vezetőként és saját tapasztalataimból is tudom a coaching fontosságát.

A munkád igen kényes kérdéseket is érint. Hogyan lehet felépíteni az ehhez szükséges bizalmi viszonyt? Van úgy, hogy visszaadsz egy megbízást, mert nem találjátok meg a közös hangot?

A sikeres coaching alapvető eleme, hogy a vezető és a coach között működjön a kémia. Amennyiben úgy érzem, hogy nem tudom ezt a bizalmi viszonyt létrehozni és valamiért nem működik a kémia, akkor visszaadom a megbízást és ajánlok a megbízónak más coachokat. Hozzáteszem, ilyen még nálam nem fordult elő. Azt is tudni kell, hogy vannak coachok, akik az üzleti életből érkeztek, vannak viszont olyanok is, akik pszichológusként vagy trénerként is dolgoznak. Vannak olyan megbízók, akik inkább a pszichológia területéről érkező coachcsal tudják elképzelni a hatékony együttműködést. Engem elsősorban olyanok keresnek meg, akiknek fontos, hogy a coaching mellett üzleti, mikro- és makrogazdasági piaci ismeretekkel is rendelkezem. Természetesen felesküdtem az International Coach Federation etikai normáira, amelyek számomra nagyon fontosak, és keretet adnak a bizalmi viszony kialakításához.

Az áprilisi Médiapiac konferencián ingyenes konzultációkat vállalsz. Kinek érdemes hozzád fordulnia?

Gyakorlatilag minden vezetőnek, legyen az egy nagyvállalat első számú vezetője vagy középvezetője, vagy egy kis-és középvállalat operatív irányítója. Mint említettem, minden vezetőnek cégmérettől függetlenül szüksége lehet coachingra, sőt, sok helyzetben a sikeres növekedés záloga is lehet. Valamint ne feledjük, hogy ingyenes konzultációkról beszélünk, tehát veszítenivalója senkinek sincsen, a titoktartás pedig engem természetesen kötelez. Mindenkit örömmel várok egy kötetlen beszélgetésre, akár a coachingról, a megtérüléséről, a tapasztalataimról, vagy akár bármilyen olyan témakörről, amelyekben egy üzleti coach segíthet.

A médiapiac alapvető problémáin a coach sem segíthet. Miben látod mégis a szolgáltatásod hasznosságát?

A médiapiac összetett problémáin egy coach valóban nem segíthet, de egy vezető problémáin - ahol maga a vezető van központban - igen. A coaching mindig segít a jövőbeni lehetőségeket megvilágítani, és a vezető lépésről lépésre ismeri fel, hogy egy adott területen hogyan lehet a leghatékonyabb. Ráadásul a médiapiac szereplői bevételcsökkenéssel küszködnek, ezért is nagyon fontos, hogy a vezetők ( pl. a hirdetési osztályok vezetői ) a képességeik legjavát nyújtsák és a coachingnak vannak olyan területei is, mint például a business networking coaching, amely segíti a vezetőket a hatékony üzleti hálózatépítésben, illetve üzletszerzésben.

 

Ha élni szeretne a konzultációs lehetőséggel, küldön egy emailt az info@mediapiac.com címre, mi összekötjük a szakemberrel.

Kuvaszt népszerűsítő kiadvány jelent meg

2021. január 12.

Nemzeti kincsünk a kuvasz címmel jelent meg könyv a hungarikum bizottság támogatásával; ebből az alkalomból beszélt a magyar kutyafajták népszerűsítésének támogatásáról V. Németh Zsolt.