2016. május 26.

Corporate Leadership Díjat kapott az Axel Springer

Összesen négy díjat adtak át a gálaest során olyan aktivistáknak és intézményeknek, amelyek világszerte kiállnak a szabadságért, a demokráciáért és az emberi jogokért.

2016. május 24-én a Freedom House – egy globális nem-kormányzati szervezet, melynek központja Washingtonban található – Corporate Leadership Díjjal tüntette ki az Axel Springer SE-t. Ralph Büchi, az Axel Springer SE nemzetközi elnöke a díjat az Intézet 75. alkalommal megrendezett éves gáláján vehette át a Newseumban, Washingtonban.

Az Axel Springernek azért ítélték oda a díjat, mert médiavállalatként 1946-os alapítása óta a demokrácia elkötelezett szószólója. Külön értékelték az Axel Springer öt újságírási alapelvét: a szabadság, a jogállamiság, a demokrácia, a szabad és szociális piacgazdaság és az egyesített Európa, valamint Izrael Állam alapvető jogainak, és az Amerikai Egyesült Államok liberális értékrendjének tiszteletét, és a politikai és vallási szélsőségek minden formája elleni küzdelmet.

„Nagy köszönettel, de mindenek előtt alázattal és ösztönző erőként veszem át ezt a díjat az Axel Springer nevében” - mondta Ralph Büchi. A díj átvételekor tartott beszédében rámutatott, hogy a szabadságot soha nem tekinthetjük adottságnak: „A sajtószabadság és a véleménynyilvánítás szabadsága liberális demokráciáink alapja. Az aktuális fejlemények láttán – Oroszországban, Törökországban, vagy Kelet-Európa egyes országaiban – egyértelmű, hogy nem hunyhatunk szemet és nem hagyhatjuk, hogy megfélemlítsenek minket."

A 2016-os díjak nyertesei: Hala Aldosari vezető szaúd-arábiai emberi jogi aktivista, Vian Dakhil, az egyetlen jezidi nő az Iraki Parlamentben, valamint a politikai foglyok szabadon bocsátásáért küzdő amerikai szenátor, Richard J. Durbin és Hector Horacio Magnetto, Argentína legnagyobb médiacsoportja, a Clarin vezérigazgatója.

A Freedom House 1941-ben jött létre, és feladatául a liberális demokráciák támogatását tűzte ki világszerte. A Freedom House adja ki évente egyszer a nemzetközileg elismert "Freedom in the World" és "Freedom of the Press" („Szabadság a világban" és a „Sajtószabadság") tanulmányokat.

Magyarországon startol az UNICEF új programja

5 órája

A Youth Challenge egyfajta „szociális start-up”, amely hátrányos helyzetű fiatalok csoportjait vonja be abba, hogy dolgozzanak ki innovatív megoldásokat az őket leginkább foglalkoztató problémákra.