A Warc Prize for Connection Strategy nemzetközi esettanulmány-verseny azokat a médiastratégiákat keresi, amelyek az elérési stratégia, csatornaelemzés és mérés kiemelkedő használatával járultak hozzá a márkák sikeréhez. A rövidlistára 20 kampány került fel, melyek némelyike a régiónkban is gondolatokat ébreszthet.

EXIT-Deutschland: Nácik a nácik ellen – Németország legkevésbé önkéntes jótékonysági menete

A szélsőjobboldal ellen harcoló EXIT Deutschland a német neonácik hagyományos wunsiedeli menetét használta fel adománygyűjtésre.

Beam Suntory: A befolyásolók befolyásolása

A globális szeszipari cég az amerikai piacon kívánta növelni a médiamegjelenések genrálta szájreklám arányát. A Starcommal partnerségben sikerült pontosabban azonosítani a véleményvezéreket, hatékonyabban megszólítani őket a médiában, valamint új WOM-mutatószámokat is kidolgoztak.

Bonnington's Irish Moss: Dávid és Góliát története

Az ausztrál köhögéscsillapító gyógyszer csökkenő piacrészét egy influenzakövető megoldással növelte meg ismét, amely lehetővé tette az érintett területek célzását.

Microsoft: Számít még a TV? A fizetett és kiérdemelt média hatásának kiszámítása

A Microsoft a televízió szerepét kérdőjelezte meg abban a korban, amikor a digitális média áll az érdeklődés középpontjában. A hatásvizsgálat kimutatta, hogy a közvetlen értékesítés és a szerzett média tekintetében is megmaradt a tévé kulcsszerepe, amelyet más, akár olcsóbb csatornák nem tudnak pótolni, továbbá 8 százalékos ROI-optimalizálási lehetőséget is feltártak.

O2: Az okos technológia életre keltése az O2 Guruk segítségével

A független technológiai szakértők véleménye fontos hajtóerő a brit mobilpiacon. Az O2 a Microsoft kutatásaalapján felmérte, hogy a különböző eszközök (mobil, számítógép, játékkonzol) milyen szerepet töltenek be a márkaismertség építésében és az eladásban, és ennek alapján a Microsoft különböző eszközeire szabott információs anyaokkal és reklámokkal népszerűsítette O2 Guruk szolgáltatását.

Fair and Lovely: Project Forshya – A valaha volt legjobb (újra)bevezetés

Az Unilever India egyiklegnagyobb és legjövedelmezőbb márkája a márkát elhagyó fogyasztók elérhetőségét azadatok mélységi elemzésével határozta meg, az elektronikus médiával nem lefedett területeken pedig kombinált közterületi és mobilkampánnyal célozták meg őket.

Nido Fortified: Szeretem az anyukámat

A közel-keleti tejpormárka az arab édesanyákat kívánta megszólítani. Egy iskolai roadshow keretében 33.000 anyák napi üdvözlőlapot íratott gyermekekkel, melyeket utána a weboldalán, TV-reklámban, bolti megjelenéseknél és PR-ban használt, valamint a Dubai Mallban megalkotta belőlük a világ legnagyobb üdvözlőkártyáját.

BBVA: Digitális pontszám

A globális bank célja az volt, hogy fogyasztóközpontúbbá váljon és erősítse digitális jelenlétét. Megalkotott egy indexet, amely a BBVA digitális teljesítményét minden országban a helyi versenytársakhoz viszonyította, és ennek alapján végezte az üzleti tervezést.

NFL Network: Jó időben, jó rajongót, jó ajánlattal

Hiába a sok rajongó, az NFL nehezen tudta rábírni őket az online videószolgáltatások előfizetésére, ezért agilis nemzetközi médiakampányba kezdett. Az eredmények szerint a digitális média pozitív megtérülést tudott biztosítani az előfizetések ésa termékek értékesítésében, valamint hasznos információkkal szolgált a display, videó, közösségi média, illetve a kampányt támogató ismert személyek hozzáadott értékéről is.

Duracell: 10X erő a kezedben

A Duracell hagyományos tévéreklámjai nem tudták megszólítani az indiai fiatalokat, ugyanakkor online videótartalmakkal, valamint a TVF ifjúsági szórakoztató csatornával közösen elő tudták állítani a célcsoportot elérő megfelelő tartalmakat.

Very.co.uk: Nagyon stílusos karácsony

A brit online ruházati üzlet több mobilalkalmazás – Shazam reklámfelismerés, twitteres visszaszámlálás a garantált kézbesítésből hátralévő időre és geotargeting - kombinált alkalmazásával ért el rekordeladást a karácsonyi szezonban.

Elsőbbségi küldemény: a USPS a Csodálatos Pókemberrel kézbesít

A 240 éves amerikai posta egyfajta elfeledett amerikai hős, és a Csodálatos Pókember 2-vel társulva próbálta visszahozni korábbi státuszát. Az együttműködés közterületen, online, reklámfilmen, videóhirdetésekben, printben és a mozipremieren, valamint a USPS saját felületein – kézbesítőkocsikon, postai dobozokon és bélyegeken – is megjelent.

A könyvtolvaj: áttörni a mozik korlátait

A 20th Century Fox filmje nem indult jó esélyekkel Ausztráliában: nem szuperhősös, nem szerepelt benne húzónév, ráadásul a Disney régóta várt premierjével esett egybe. Precíz célzással mégis 39 százalékkal nagyobb bevételt értek el, mint a rivális – fele akkora költségvetésből.

Paceña: Sikeres társmárkázás a Kulturális és Idegenforgalmi Minisztériummal

A bolíviai sörmárka a Bolíviai Turizmus és Kultúra hivatalos támogatójává válva tudta megújítani szponzorációs platformját, egyúttal a nemzeti büszkeség képviselőjévé is vált.

SmartLife: Project Akshar (Ábécé) – Hogyan alakult át a munkásélet tanulással töltött életté

A dubai dolgozók jó része nem beszél angolul, ugyanakkor sem idejük, sem pénzük nincs tanulni. A SmartLife civil szervezet vizuális oktatási technikákkal, a dolgozók napi útvonala mentén elhelyezett anyagokkal több mint 5000 munkást tanított meg az angol alapjaira.

Antarctica Pilsen: Rio de Janeiro, a város, ahol az emberek találkoznak

A város szimbólumának számító, piacvezető sörnek az új, globális kihívók hatására át kellett gondolnia üzenetei hangvételét, valamint integrálnia és innovatívabbá tennie csatornagondolkodását.

Johnnie Walker Blue Label: Az úriember fogadása

A prémium skót whiskynek ez volt az első globális digitális kampánya, melynek célja a feljebb pozicionálás, a luxuskategóriába lépés volt. Ennek keretében újragondolták a luxusmárkák történetmesélését, valamint a digitális tartalmi partnerségek rendszerét is, mindezt az új luxusfogyasztók hajtóerőinek megismerésére alapozva.

Coca-Cola: #colouryoursummer

A Coca-Cola úgy érezte, hogy az üdítőital egyre kevésbé releváns a tizenévesek világában, ezért egy olyan színes, limitált dobozválasztékot – valamint a kapcsolódó nyereményjátékot - dobott piacra, amely a gyűjtést, a játékot és a megosztást is lehetővé tette.

Fanta: Több játékot a MENA régióban

A Közel-Kelet-Észak-Afrika régióban a Mirinda a vezető gyümölcsízű üdítő, a Fanta piacrésze elhanyagolható. 2014-ben megújították a stratégiájukat, és a tiniket – a régióban kiemelten fontos - játékon alapuló platformmal vonták be a márka életébe.

Emirates NBD: Hé, jövőbeli énem…

A közel-keleti bank a gyerekek számára nyitott megtakarításokat kívánta népszerűsíteni. Megállapították, hogy a szülők nem igazán beszélgetnek gyermekeikkel a jövőjükről, ezért a gyerekeket szólították meg. A beszélgetésekből készített videó nem csak a közösségi médiában terjedt, hanem az Egyesült Arab Emirátusok legnagyobb iskolahálózataiban is levetítették.

Forrás: The Warc Prize for Connection Strategy

Kuvaszt népszerűsítő kiadvány jelent meg

2021. január 12.

Nemzeti kincsünk a kuvasz címmel jelent meg könyv a hungarikum bizottság támogatásával; ebből az alkalomból beszélt a magyar kutyafajták népszerűsítésének támogatásáról V. Németh Zsolt.